fallback

Губещият залог на Макрон с изборите във Франция

С резултат от 33,5 процента от гласовете, "Национален сбор" излиза на първо място след първия тур, отличил се с висока избирателна активност

08:12 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Той игра рисковано и загуби. Във вечерта на първия тур на парламентарните избори френският президент Еманюел Макрон се оказа с много отслабени позиции след разпускането на Националното събрание, за което той сам взе решение. Сега държавният глава се подготвя за бурен край на петгодишния си мандат, с имидж и съдба, които трябва да възстанови, пише Франс прес в анализ, цитиран от БТА.

Крайнодясната партия "Национален сбор" може да се надява на относително, а дори и на абсолютно мнозинство. "Това е неуспешен залог", обобщава Аделаид Зюлфикарпасик, генерална директорка на института за социологически проучвания BVA.

С резултат от 33,5 процента от гласовете, "Национален сбор" излиза на първо място след първия тур, отличил се с висока избирателна активност, изпреварвайки лявата коалиция "Нов народен фронт" (28,5 процента) и лагера на президента Еманюел Макрон (22,1 процента).

Това разпускане "е едно от най-необмислените действия в историята на Петата република, основано върху най-абсурдните прогнози", допълва Венсан Мартини, политолог в университета Université Côte d'Azur и във Висшето политехническо училище.

"Това ускорява действително падането на Макрон. Последиците за него ще бъдат пагубни. Той губи всичко", смята Венсан Мартини.

Неговото относително мнозинство - 250 от 577 места в сегашния състав на Националното събрание - ще се стопи като сняг на слънце (60 места според най-песимистичните прогнози) и ще се пренареди около други политици, какъвто и да бъде изходът от втория тур на 7 юли.

Легитимност

Неговият бивш премиер Едуар Филип вече изрази недоволство, като го обвини, че е "убил президентското мнозинство".

Държавният глава губи също така властта върху своя лагер, който се намира "между отчаянието и омразата", откакто на 9 юни взе неуместното решение да разпусне парламента, подчертава Мартини. "Много сме разгневени", отсича горчиво представител на мнозинството=

Това е и краят на хиперпрезидентството, действащо от 2017 година. Този своеобразен "седемгодишен мандат" приключва, посочва бивш министър.

Независимо дали Еманюел Макрон ще влезе в "съжителство" с "Национален сбор", или ще трябва да се участва в някаква форма на плаващо мнозинство или експертно правителство, нищо вече няма да бъде същото.

Президентът вече няма да е ръководител на правителството и мнозинството, който прави всички изявления и арбитрира всички решения. Бъдещият министър-председател също ще има своя собствена легитимност.

"Невъзможен живот"

Всичко това става месец преди олимпийските игри, заяви дългогодишен поддръжник на Макрон, който изрази опасения от демонстрации и безредици пред очите на целия свят.

В продължение на седем години Макрон демонстрираше самоувереност и убеденост в собствената си съдба. "Той вярва, че винаги можеш да обърнеш хода на събитията. И че дълбоко в себе си е създаден именно за това", обобщава един центристки представител.

Изправен пред трудностите, той ще се представя за пазител на институциите и републиканските ценности, особено ако е в пряко съжителство с лидера на крайнодясната листа Жордан Бардела, а оттам и с Марин льо Пен, водещата фигура в неговата партия.

И ще опита да намери място в историята, различно от това на президента, извършил второто неуспешно разпускане след Жак Ширак през 1997 г.

"Може да опита за една година да възстанови имиджа си и пак да разпусне парламента под един или друг претекст, за да постигне по-благоприятно мнозинство", посочва Матилд Филип-Ге, преподавателка по публично право в университета "Лион 3". Тя казва това с уговорката, че разпускането на новото събрание няма да е възможно през следващите дванадесет месеца.

Избран през 2017 и 2022 г. с обещанието да бъде крепост срещу крайната десница, той има само един вариант, ако Бардела отиде в Матиньон (канцеларията на премиера - бел. прев.): да направи така, че Марин льо Пен да не стигне през 2027 г. до Елисейския дворец.

За един бивш министър, който го познава добре, няма съмнение: "той ще направи живота невъзможен (за отсрещния лагер) и ще се опита да се постави в позиция да посочи свой наследник".

"Ако "Национален сбор" се провали през следващите две години, (Макрон) може да се окаже човекът, който е осигурил на Франция неекстремистки президент през 2027 г.", казва дългогодишният поддръжник на президента. "Само че крайната десница не изпуска властта, когато я получи", добавя той.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:12 | 01.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още