fallback

Ще има ли политическо решение, което да приближи България до еврозоната?

Силното потребление може да забави приемането на еврото, но показва догонване на икономиките в ЕС, каза Борис Димитров, кредитен консултант

10:43 | 27.06.24 г. 5

Силният ръст на доходите и ниската безработица у нас стимулират потреблението, което се вижда и чрез големия обем изтеглени потребителски и ипотечни заеми. Това създава парадокс, тъй като България трябва да догони европейските икономики, доходи и стандарт на живот, но в краткосрочен план чрез потреблението повишава инфлацията, което се отразява на покриването на критериите за приемане на еврото. Ако бъде оставен този процес на естествения му икономически ход, то ще видим забавяне на инфлацията, но по-бавно. Тук идва ролята на политическите решения, които могат да предприемат действия, за да приближат България до целта. Това коментира Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Има възможност България да поиска извънреден конвергентен доклад в края на годината, който да покаже по-добри данни и евентуално покриване на критериите. Димитров посочи, че влизането в еврозоната е политически процес, освен икономически, и че при работа и желание от българска страна регулаторите могат да направят изключения за някой показател като инфлацията. Досега не се е случвало, по-скоро решение за приемането на страната в еврозоната е за януари 2026 г. или дори по-късно, коментира Димитров. 

Недекларираните пари у нас, които анализаторите оценяват на поне 10 млрд. лева, също трябва да бъдат влети в икономиката преди приемането на еврото. Това най-често се случва в имотния сектор, но гостът е скептичен до каква степен биха били осветлени след това. Очакванията на участниците на имотния пазар са, че цените на имотите няма да падат, включително и благодарение на тези средства.

С приключването на полугодието много от кредитните оферти на банките изтичат и те трябва да обявят нови. Събеседникът не изключва възможността при някои банки да има плавно повишение на лихвите, а при други - евентуално понижение. Той допълни, че процентът на хората, затрудняващи се да обслужат кредитите си, е изключително нисък.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:43 | 27.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още