fallback

Панда дипломация: Китай изпраща гигантски панди в САЩ за пръв път от две десетилетия

Зоопаркът в Сан Диего е първият в САЩ, който има съвместна програма за опазване на пандите

10:22 | 27.06.24 г.

За пръв път от повече от две десетилетия гигантски панди пътуват от Китай към зоопарка в Сан Диего в САЩ - знак, че Пекин възобновява усилията си в сферата на така наречената "Панда дипломация" в условията на размразяване на отношенията със Запада, предава CNBC.

Четиригодишният Юн Чуан, мъжка панда, и Син Бао, женска панда, която през юли също ще навърши четири години, отпътуваха от базата за гигантски панди „Бифенгся“ в китайската провинция Съчуан.

Двойката ще живее в зоологическата градина в Сан Диего през следващите 10 години, се казва в прессъобщение на зоологическата градина.

Кметът на Сан Диего Тод Глория посети китайския обект в сряда, за да отпразнува отпътуването на животните, преди да ги приветства в града си. Присъстваха и делегати от двете страни.

Китайският екип ще прекара около три месеца в американския град, за да помогне на пандите да се установят, съобщи държавната медия China Daily. Мечките ще се нуждаят от време, за да се аклиматизират, и няма да бъде позволено на хората да ги виждат веднага, подчертават от зоопарка.

Зоопаркът в Сан Диего е първият в САЩ, който има съвместна програма за опазване на пандите, чиято цел е да подобри здравето и устойчивостта на гигантските панди - вид, който е застрашен от изчезване.

Зоологическата градина не се е радвала на панди от 2019 г., след като 27-годишната женска гигантска панда Бай Юн и нейният 6-годишен син Сяо Лиу се завърнаха в Поднебесната империя. По това време зоологическата градина обеща да продължи усилията си за опазване на природата.

Панда дипломация

В продължение на десетилетия Пекин използва тази стратегия, за да намалява напрежението с Вашингтон.

Миналата година Китай отзова три гигантски панди, които бяха дадени назаем на САЩ и се намираха в Националния зоопарк "Смитсониън" във Вашингтон, тъй като напрежението с Вашингтон се изостри. Но с размразяването на двустранните контакти през януари китайският външен министър Ван И обеща, че гигантските панди ще се върнат в САЩ, като заяви, че двете страни трябва да съжителстват мирно и да загърбят различията си.

"Пекин иска да подобри американското възприятие за Китай и се опира на културната дипломация, защото не иска да прави компромиси по политически въпроси като правата на човека, индустриалната политика и териториалните спорове", казва пред CNBC Нийл Томас, сътрудник по китайска политика.

Въпреки това той подчерта, че пристигането на пандите в Сан Диего няма да окаже голямо влияние върху двустранните отношения.

"Дипломацията на пандите ще има малко влияние върху отношенията между САЩ и Китай, които вече навлязоха в привидно продължителен период на стратегическо съревнование", смята Томас. "Посетителите на зоопарка трябва да се наслаждават на наблюдаването на сладките животни, без да се притесняват, че Вашингтон е станал зависим от Пекин", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:23 | 27.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още