IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: България не е готова да приеме еврото

ЕЦБ и ЕК отчитат, че страната не покрива инфлационния критерий за присъединяване

13:42 | 26.06.24 г. 16
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

България все още не е готова да приеме еврото с оглед на неизпълнението на инфлационния критерий за присъединяване към еврозоната. Това се отчита в доклада на Европейската комисия за готовността на България, Чешката република, Унгария, Полша, Румъния и Швеция по отношение на приемането на единната европейска валута. Той излиза паралелно с конвергентния доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ), но е отделен от него, се посочва в съобщението от ЕК. 

България е единствената страна, която изпълнява всички критерии, с изключение на един, и в която националното законодателство може да се смята за съвместимо с правилата на Икономическия и паричен съюз, посочват от ЕК.

Докладът на ЕК показва, че нито една от държавите, разгледани в него – България, Чешката република, Унгария, Полша, Румъния и Швеция, не е готова за приемане в еврозоната, защото нито една не отговаря на всички критерии.

През май 2024 г. средното ниво на инфлация на база хармонизирания индекс на потребителските цени в България е 5,1% – значително над референтната стойност за ценова стабилност от 3,3%, се посочва в доклада на ЕЦБ.

Очаква се понижение на този показател през следващите месеци, но базисната инфлация ще се запази висока заради ръста на заплатите и по-свития пазар на труда.

Разходите за труд на единица продукция нарастват с 27,4% през периода 2020-2023 г., което е значително над средното ниво за еврозоната от 9,5%, се посочва в доклада. Налице са и опасения относно устойчивия спад на инфлацията в България в дългосрочен план.

Инфлацията е единственият критерий, по който България не се справя, като се отчита ниското ниво на дефицита. Обръща се внимание и на участието на българския лев в европейския валутен механизъм ERM II. За двугодишния период левът не е показал отклонение от централния курс.

Припомня се, че България е поела редица политически ангажименти и е насърчена да ускори усилията си по плана за действие, приет от работната група срещу изпирането на пари, след като през октомври 2023 г. страната беше включена в „сивия списък“ и беше поставена под засилено наблюдение.

Бюджетното салдо през 2023 г. е отрицателно в размер на 1,9% от БВП, при ограничение за държавния дефицит до 3% от БВП, а съотношението на брутния държавен дълг към БВП от 23,1% е значително под референтната стойност от 60%. Средният дългосрочен лихвен процент на България за разглеждания в доклада период от март 2023 г. – април 2024 г. е 4% и също е под референтната стойност от 4,8%. Законовата рамка отговаря на изискванията за приемане на еврото, отчитат още от Европейската централна банка. 

„ЕЦБ установи, че България е спазила всички критерии за влизане в еврозоната, освен ценовата стабилност. Очакваме той да бъде изпълнен до края на годината“, каза в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев.

„Когато покрием всички критерии, ще искаме извънредно конвергентни доклади от Европейската централна банка и Европейската комисия, за да покажем готовността си за присъединяване”, каза Главчев.

От Министерството на финансите припомнят, че конвергентните доклади се публикуват на всеки две години или когато има специално искане от държава членка за оценка на готовността ѝ за присъединяване към еврозоната, какъвто беше случаят с Латвия през 2013 година.

Когато България покрие и инфлационния критерий за присъединяване към еврозоната, може да поиска изготвянето на допълнителен доклад и въз основа на него да се определи дата за присъединяване. Досега всички държави членки са били приемани в еврозоната от 1 януари, затова макар да има теоретична възможност за прием в средата на 2025 г., по-вероятно е членството в еврозоната да бъде с начална дата 1 януари 2026 г., в случай че страната е покрила всички критерии.

Според публикувано днес проучване на Евробарометър относно възприятията за еврото мнозинството от гражданите (59%) в държавите членки на ЕС извън еврозоната смятат, че общата валута е оказала положително въздействие върху държавите, които са я приели. Мнозинството (53%) смятат, че въвеждането на еврото би имало положителни последици за тяхната страна и за тях самите (56%). 57% от анкетираните подкрепят въвеждането на еврото в своята страна.

Подкрепата е особено изразена в Румъния (77%) и Унгария (76%), следвана от Швеция (55%), Чехия (49%), България (49%) и Полша (47%). Подкрепата се е увеличила най-много в Чехия – с 6 пункта в сравнение с миналата година. България е страната, в която по-голям дял от гражданите (71%) смятат, че еврото ще бъде въведено в рамките на пет години. 64% от българите мислят, че въвеждането на еврото ще доведе до ръст на цените, а същевременно 44% – което представлява увеличение с 2 пункта – очакват въвеждането на еврото да има положителен ефект за България.

Текстът е обновен към 14:20 ч. на 26 юни 2024 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 11
zelka007
преди 3 дни
До: Алехандро ... май си единственият от тука писалите , който е гледал конвергентната програма на правителството . при условие , че е официален документ , и е публикувано и всеки може да прочете . иначе всички с претенции ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 13
zelka007
преди 3 дни
До: Naemate1 ... понеже писа "луксозен имот" и ти показах нещо , което е в долната граница на луксозните имоти ... у нас официално има над 2000 човека , които са на заплата от 30хил лв на месец и нагоре ... отделно има около 1000 човека , които са декларирали доходи от над 1млн на година , и още 2000 с доходи от 500хил до 1млн ... това са клиентите на такива имоти ... всеки сам си преценя . има търсене има и предлагане ... :))) ... гледай си в твоята паничка !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 12
Алехандро
преди 3 дни
За първи път се отчита, че законодателството в България се счита за съвместимо с правото на ЕС, касаещо членството в паричния съюз, но явно това не е основателна причина това да бъде включено в материала, списван от двете дами...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 4
Naemate1
преди 3 дни
До: zelka007Медианата във Флорида за еднофамилна къща е 400К Е но в Драгалевци на околовръстното без улица и канал 700К Е. Друг е въпросът "купувачите" как са ги "изкарали" тези пари ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 14
zelka007
преди 3 дни
До: Naemate1 ... значи , не гледай на другите в портмонето . такива къщи се строят и продават доволно бързо , не само около София , строят се подобни и в други градове , и в гръцко и се купуват от българи ... има , не е да няма ... ако ти си вижда добра печалбата , стани и ти предприемач-строител ... не е сложно ... виждам назнайваш ги нещата , пък после ще разправяш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 5
Naemate1
преди 3 дни
До: zelka007 Прилични са къщетата, но колко българи могат да си позволят 700К Е при средна заплата 1К. Отделно строителя в случая гони 100% + печалба. Всеки строител/предприемач в бг ако не е на 100% счита че се е минал жестоко :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 16
zelka007
преди 3 дни
До: Naemate1 ... ако искаш да следим цената на нещо непретенциозно в долната граница ?! на колко искаш да се хванем на бас , че в следващите 6/12/18/24 месеца , цената на това няма да падне ?! ... https://galardo.bg/sale/dragalevci/kyshta/16838-ednofamilni-prmium-kyshti-v-dragalevci-sys-samostoqtelen-dvor
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 15
zelka007
преди 3 дни
До: Naemate1 ... аз под луксозен имот разбирам друго нещо ... ам схванах те , считай за приключено ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 6
Naemate1
преди 3 дни
До: zelka007Всички - панелки, мухлясали тухли, нови в квартали без улици и канализация, лоши локации и т.н. В киреча означава пишман собственика има да връща 200кЕ + на банката за нещо което не може да се продаде и за 100к
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 18
zelka007
преди 3 дни
До: Naemate1 ... лол ... избери няколко и дай линк да ги следим ... лол ... и уточни киреча що значи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още