fallback

Politico: ЕЦБ ще информира днес България, че не е готова за еврозоната

Според повечето експерти вероятната дата за приемане на еврото е 1 януари 2026 г.

09:56 | 26.06.24 г. 10

Очаква се днес Европейската централна банка (ЕЦБ) да информира София, че България не е готова да се присъедини към еврозоната в началото на следващата година, съобщава Politico. Причина е неизпълнението на инфлационния критерий.

Относно това кога страната ще приеме еврото, Politico припомня мнението на президента на Еврогрупата Паскал Донахю, че България може да се присъедини към еврозоната по-късно през 2025 г. Според експертите обаче е по-вероятно това да се случи на 1 януари 2026 г., предвид техническите затруднения, свързани със смяната на националната валута в средата на годината, допълва Politico.

Инфлационният критерий, който страната към момента не изпълнява, е свързан с постигането на ниво с най-много 1,5 пункта по-високо от средното за трите страни с най-ниска инфлация, а към края на май инфлацията в България остава по-висока от необходимата стойност. При достигане на съответното ниво страната може да изиска извънреден конвергентен доклад, който да покаже готовността за присъединяване към еврозоната. 

Същевременно данните за инфлацията през април са последните, които се взимат предвид по отношение на инфлационния критерий, а оценката се прави въз основа на средногодишната инфлация за период от 12 месеца, съответно се следи показателят за периода май 2023 г. – април 2024 г. спрямо същия период година по-рано. Изчислена по този начин, инфлацията в България е 5,5%, докато стойността ѝ в трите държави с най-ниска инфлация – Дания, Белгия и Финландия, тя е между 1,2% и 2,2%.

Още през март тогавашният министър на финансите Асен Василев заяви пред Bloomberg, че членството на България в еврозоната може да бъде отложено с няколко месеца заради инфлацията и то да се случи от 1 март или 1 юли 2025 г.

Това обаче изглежда малко вероятно с оглед на факта, че всички страни членки на валутния съюз до момента са се присъединявали в началото на годината, а не по средата ѝ. Въпреки това няма регламент, според който да не е възможно влизането в еврозоната към друга дата през годината.

Сред другите необходими условия за приемане е и въвеждането на законови промени. Предстои днес Министерският съвет да обсъди законопроекта за въвеждане на еврото, който имаше обществено обсъждане до 24 април. Оттогава досега обаче не беше придвижен към пленарна зала заради предсрочните парламентарни избори. 

Наскоро проучване сред търговците на нехранителни стоки показа, че бизнесът има нужда от между 6 месеца и 1 година, за да се подготви за новата валута, затова за 50% от фирмите 1 януари 2026 г. е по-реалистичен срок. 

Текстът е обновен към 10:10 ч. на 26 юни 2024 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:08 | 26.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още