fallback

Найджъл Фараж: НАТО и ЕС провокираха войната в Украйна

Популисткият лидер подчерта, че не харесва руския президент Владимир Путин, но му се възхищава

15:30 | 22.06.24 г. 10
Автор - снимка
Създател

Разширяването на НАТО и Европейския съюз (ЕС) в Източна Европа е довело до началото на инвазията на Русия в Украйна, заяви Найджъл Фараж, лидер на популистката партия „Реформирай Великобритания“, която се издига в социологическите проучвания.

В интервю за BBC Фараж застана зад коментарите, които е правил преди, сочейки с пръст Запада, като каза, че „е очевидно“, че присъединяването на повече източноевропейски страни към пактовете ще провокира руския президент Владимир Путин.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак нарече изявлението „напълно погрешно“, като предупреди в събота, че „този вид успокоение е опасно за сигурността на Великобритания, сигурността на нашите съюзници, които разчитат на нас, и само окуражава още повече Путин“.

Министърът на вътрешните работи от Консервативната партия Джеймс Клевърли каза, че Фараж „повтаря подлото оправдание на Путин за бруталната инвазия в Украйна“. Говорейки пред медиите, лидерът на лейбъристите Киър Стармър посочи, че коментарите са „позорни“, докато министърът на отбраната в сянка Джон Хийли нарече Фараж „апологет на Путин“.

Партията на Фараж се възползва от антиимиграционните настроения, като подкрепата ѝ нараства в социологическите проучвания за сметка на управляващите консерватори преди изборите на 4 юли. Това разделя десния вот и проучвания показват, че торите на Сунак са напът към историческо поражение от опозиционната Лейбъристка партия на Стармър.

Коментарите на Фараж са предхождани от поредица от спорове, включващи кандидати за изборите от Реформирай Великобритания“, включително един, който се извини, след като каза, че Обединеното кралство е трябвало да „приеме предложението на Хитлер за неутралитет“.

В интервюто за BBC Фараж беше притиснат от предишните си коментари, в които се предполага, че се възхищава на Путин и че Западът е провокирал руския лидер.

„Защо казах това? За мен беше очевидно, че постоянното разширяване на изток на НАТО и Европейския съюз дава причина на този човек, на неговия руски народ, да каже: „Те идват отново за нас“ и да тръгне на война“, изтъкна той.

От 90-те години на миналия век редица източноевропейски страни се присъединиха към НАТО и ЕС, включително Полша и Унгария.

„Аз съм единственият човек в британската политика, който предсказа какво ще се случи и разбира се всички казваха, че съм парий, защото се осмелих да го предложа“, заяви Фараж.

Той добави, че „не харесва“ Путин, но повтори, че „му се възхищава като политически оператор, защото успя да поеме контрола върху управлението на Русия“.

„Ние провокирахме тази война“, каза Фараж. „Разбира се, вината е негова, той използва това, което направихме като извинение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 05.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още