fallback

Дясната парламентарна група на Джорджа Мелони се цели във висок европейски пост

Пренареждането на йерархията в ЕП усложнява преговорите между водещите политически сили за разпределянето на основните позиции

15:52 | 20.06.24 г.

Твърдата дясна политическа група на италианския премиер Джорджа Мелони вече има достатъчно членове в Европейския парламент (ЕП), за да изпревари либералната партия Renew на френския президент Еманюел Макрон като третата по големина група в парламента и да претендира за най-високите постове в Европейския съюз (ЕС).

Групата на европейските консерватори и реформисти (ECR) на Мелони се увеличава до 83 членове след изборите за ЕП, които се проведоха в началото на юни, пише FT. Силното представяне на крайнодесните партии на вота има потенциала да разруши триумвирата, който избира най-високопоставените служители на ЕС от десетилетия, допълва медията.

Пренареждането на йерархията може да усложни опита на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен да си осигури втори петгодишен мандат начело на изпълнителната власт на ЕС и да промени законодателния дневен ред на блока до 2029 г.

„Изборите изместиха центъра на тежестта на Европа надясно“, коментира Мелони в сряда. „Мисля, че в настоящия парламент ще видим тази стъпка в начина, по който подхождаме към определени политики“, допълва тя.

По нейните думи тя сега работи „за организиране на алтернативен фронт на левицата“ и преговаря с множество фракции в ЕП, за да изгради консенсус по различни въпроси. „Преговорите с всички мисля, че могат да донесат някои изненади за мнозинствата“, допълва тя.

В първите си публични коментари след напрегнатата вечеря на правителствените ръководители на ЕС в понеделник Мелони критикува шестима лидери, включително президента на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Олаф Шолц, за опита им да сключат сделка за трите най-високопоставени назначения в ЕС за следващите пет години.

Преди вечерята Шолц от социалистите и демократите (S&D), втората по големина група в парламента, се срещна с Макрон и лидери от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), най-големия блок в парламента, за да определят кандидатите си.

Шолц и Макрон са обсъждали кандидатурата на Фон дер Лайен за топ позицията в ЕК, която принадлежи към семейството на ЕНП, както и бившия португалски социалистически премиер Антониу Коща за поста на председател на Европейския съвет и либералния премиер на Естония Кая Калас за водещ дипломат на блока.

„Намирам за сюрреалистично, че някои излизат с предложения за имена за висши постове, без първо да обмислят какви са сигналите, идващи от гражданите, и каква трябва да бъде промяната на приоритетите“, коментира Джорджа Мелони.

Тя посочва, че ще претендира за висок пост за Италия в институциите на ЕС. „Всеки днес знае каква е ролята на Италия... която днес има най-стабилното правителство от всички“, добавя тя.

В нейната група в ЕП влизат ултранационалистическата партия AUR от Румъния, на чийто председател Георге Симьон е забранено да влиза в Украйна и Молдова от съображения за сигурност.

ЕНП даде да се разбере, че възнамерява да продължи съюза си със социалдемократите и Renew на Макрон, за да работи за назначаването на Фон дер Лайен за председател на Комисията.

Renew и социалдемократите декларираха, че няма да преговарят с групата на Мелони, за която смятат, че принадлежи към крайната десница. Дипломати от ЕС предполагат, че Мелони може да настоява за пост на старши комисар, като един от източниците на FT посочва, че „тя има влияние“.

„Беше грешка да ѝ се противопоставяме по време на вечерята, но тя няма да получи място на масата за преговори за трите най-добри позиции в ЕС. Тя е разчела погрешно ситуацията, защото групата ѝ не е част от управляващото мнозинство. Това е политическата реалност“, посочва още източник на медията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:52 | 20.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още