fallback

От третия път - Рая Назарян е новият председател на Народното събрание

Тя беше избрана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Има такъв народ“

11:44 | 20.06.24 г. 3

Депутатът от ГЕРБ-СДС Рая Назарян беше избрана за председател на Народното събрание от третия опит с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Има такъв народ“. Против гласуваха народните представители от ПП-ДБ, „БСП за България“ и „Величие“.

По време и на днешното заседание отново бяха издигнати четирите кандидатури, между които депутатите избираха и вчера, като освен Назарян бяха издигнати Петър Петров от „Възраждане“, Виктория Василева от „Величие“ и Силви Кирилов от ИТН.

По време на изказване от парламентарната трибуна Тошко Йорданов подчерта, че ИТН няма да подкрепи правителство с първия или втория мандат, като допълни, че партията му иска трети мандат, за да предложи експертно правителство. В противен случай – държавата отива на избори.

Той обаче посочи, че преди разговорите за кабинет трябва да бъде избран председател на Народното събрание, за да заработи парламентът.

„Ние ще подкрепим всички номинации, за да започне работа парламентът и да започнат да се раздават мандатите", каза Йорданов.

„Народното събрание, независимо от степента на обществено доверие, е единствената платформа за легитимиране на изпълнителната и законодателната власт“, каза Назарян и допълни, че роля на всички народни представители е да дадат възможност за нормализиране на политическите процеси и да отговорят на очакванията на обществото.

За заместници на Назарян бяха избрани Росица Кирова (ГЕРБ), Йордан Цонев (ДПС), Атанас Атанасов (ПП-ДБ), Цончо Ганев („Възраждане“), Драгомир Стойнев (БСП), Андрей Чорбанов (ИТН) и Виктория Василева („Величие“).

По-рано работата на Народното събрание започна с две почивки. Силви Кирилов, който като най-възрастен сред депутатите председателства заседанието, обяви, че то ще започне с гласуване на правилата за избор на председател. Хамид Хамид от ДПС заяви от парламентарната трибуна, че правилата са приети и няма нужда да бъдат гласувани отново. След края на почивката обаче Александър Ненков от ГЕРБ поиска нова почивка и депутатите отново прекъснаха заседанието за 25 минути.

След избора на председател на 50-ото Народно събрание беше обявено сформирането на седем парламентарни групи, с което приключи първото заседание на новия парламент, продължило два дни. Новоизбраният председател на парламента Рая Назарян прочете от трибуната заявленията за конституиране на групите, предава БТА.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС се оглавява от Бойко Борисов, заместник-председатели са Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян и Румен Христов, секретар - Александър Ненков.

Председател на Парламентарната група на „Движение за права и свободи“ (ДПС) е Делян Пеевски, негови заместници са Искра Михайлова, Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид и Ертен Анисова, а секретар - Елван Гюркаш.

Начело на Парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“ е Николай Денков, заместник-председатели са Божидар Божанов, Калина Константинова, Людмила Илиева и Стою Стоев, секретар е Татяна Султанова-Сивева.

Председател на Парламентарната група на „Възраждане“ е Костадин Костадинов, заместник-председател е Петър Петров, секретар - Искра Михайлова.

Председател на Парламентарната група на „БСП за България“ е Борислав Гуцанов, заместник-председател - Иван Иванов,  секретари - Деян Дечев и Иван Петков.

Начело на Парламентарната група на „Има такъв народ“ е Тошко Йорданов, заместник-председател е Станислав Балабанов, а секретари са Ивайло Костадинов и Станислав Богдански.

Председател на Парламентарната група на „Величие“ е Николай Марков, който днес положи клетва, заместник-председатели са Дарин Георгиев и Георги Куков, секретар е Ирена Негинова.

Преди това 50-ото Народно събрание прие с 235 гласа „за“ да работи по правилника на предходния парламент до приемането на свой правилник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:02 | 20.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още