fallback

Путин и Ким подписаха споразумение за взаимна отбрана

Руският президент е на първото си посещение в КНДР от 24 години насам

21:26 | 19.06.24 г. 3

Руският президент Владимир Путин подписа споразумение със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в сряда, което включва обещание за взаимна отбрана, един от най-значимите ходове на Русия в Азия от години, който по думите на Ким е равносилен на „съюз“, предава Ройтерс.

Обещанието на Путин променя цялата постъветска политика на Русия за Северна Корея, в момент когато САЩ и азиатските им съюзници се опитват да преценят до каква степен Русия може да задълбочи подкрепата си за единствената страна, която е изпитвала ядрено оръжие през този век.

При първото си посещение в Пхенян от юли 2000 г. насам Путин изрично свърза задълбочаващите се връзки на Русия със Северна Корея с нарастващата подкрепа на Запада за Украйна и заяви, че Москва може да развие военно и технологично сътрудничество с Пхенян.

След разговорите те подписаха пакт за „обхватно стратегическо партньорство“, което по думите на Путин включва клауза за взаимна отбрана в случай на агресия срещу другата страна.

„Споразумението за обхватно партньорство, подписано днес, осигурява наред с другите неща взаимопомощ в случай на агресия срещу една от страните по това споразумение“, заяви Путин.

Той допълни, че западните доставки на модерни оръжия с голям обсег, включително изтребители F-16 за Украйна за удари срещу Русия, нарушават основни споразумения.

„Във връзка с това Русия не изключва развиването на военно-техническо сътрудничество с Корейската народно-демократична република“, заяви руският президент.

Промяна на стратегическия баланс?

Ким похвали Русия за изключително значимия по думите му стратегически ход да подкрепи Северна Корения, която е основана през 1948 г. с подкрепата на Съветския съюз.

В зависимост от точната формулировка на договора, който не беше публикуван, това може да е значителна промяна в стратегическия баланс в Североизточна Азия с впрягането на влиянието на Русия в полза на Северна Корея. КНДР се намира срещу Южна Корея, подкрепяна от САЩ, като двете страни са разделени от силно укрепена демилитаризирана зона.

Макар че има договор за отбрана с Китай, Северна Корея няма активно военно сътрудничество с Пекин като това, което разви с Русия през последната година. КНДР подписа също така договор със СССР през 1961 г., който включваше обещания за взаимна подкрепа в случай на нападение.

Ухажването на Ким от Путин, което включваше подаряване на лимузини и обиколка на нов космодрум в Русия, тревожи САЩ и техните азиатски съюзници.

„Задълбочаването на сътрудничеството между Русия и КНДР е тенденция, която трябва да тревожи всички, заинтересовани от поддържането на мир и стабилност на Корейския полуостров, запазването на глобалния режим за неразпространение на ядрените оръжия, спазване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и подкрепа за народа на Украйна“, заяви говорител на Държавния департамент на САЩ.

Путин беше посрещнат от ликуващи тълпи по улиците на Пхенян и деца, развяващи руски знамена, а също и с военен салют. Ким посрещна руския президент на летището.

След разговорите Путин повози Ким с луксозна руска лимузина. След това двамата си размениха местата. По-късно те гледаха концерт заедно.

Путин обвини САЩ, Южна Корея и Япония в засилване на напрежението на Корейския полуостров и заяви, че Северна Корея има право да засили собствената си отбрана.

Ким заяви, че пактът ще разшири сътрудничеството в политиката, икономиката и отбраната и го нарече „строго миролюбив и отбранителен“ по характер.

„Отношенията между нашите две страни бяха издигнати до новото по-високо ниво на съюз“, заяви севернокорейският лидер.

В началото на срещата им Ким изрази „безусловна подкрепа“ за „всички политики на Русия“, включително „пълна подкрепа и твърд съюз“ за войната на Путин с Украйна.

Путин заяви, че Москва се бори с хегемонната, империалистическа политика на САЩ и техните съюзници, съобщиха руски медии.

„Ние силно ценим вашата последователна и непоколебима подкрепа за руската политика, включително в украинската насока“, каза руският президент.

Северна Корея „изразява пълна подкрепа и солидарност с руското правителство, армия и народ в изпълнението на специалната военна операция в Украйна за защита на суверенитета, интересите в областта на сигурността и териториалната цялост“, каза Ким на Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:50 | 19.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още