fallback

AI Стив - кандидат за депутат с изкуствен интелект участва в изборите на Острова

Разочарован от "стандартната политика", предприемачът Стив Ендакот се включва в предизборната надпревара с помощта на AI

17:55 | 19.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Когато следващия месец избирателите отидат до урните в един английски град, те ще имат възможност да изберат първия в света законодател с изкуствен интелект (AI).

Бизнесменът Стив Ендакот е сред стотиците кандидат-депутати за британския парламент на предстоящите избори на 4 юли - само че за разлика от останалите, лицето в предизборната му листовка не е на 59-годишния мъж, а на аватар, генериран от изкуствен интелект.

"Стартираме партия, ще набираме още кандидати с изкуствен интелект в цялата страна след тези избори и виждаме това като старт, градивен елемент за нещо голямо и демократично", казва той пред Ройтерс.

Ендакот, чиято компания Neural Voice захранва неговото алтер его с изкуствен интелект, заявява, че разочарованието му от "стандартната политика" го е накарало да реши да се кандидатира като независим в избирателен район в южния крайморски град Брайтън.

"AI Стив" - името, което ще фигурира в бюлетините за гласуване - се свързва в реално време с местните жители по теми, вариращи от правата на ЛГБТК общността и жилищните условия до събирането на боклука и имиграцията. След това той предлага политически идеи, преди да поиска техните предложения.

„Използваме AI в толкова много области, на работа, за социално взаимодействие, защо да не го направим и в политиката?“ казва 23-годишната Еона Джонстън, след като срещна AI Steve близо до известния кей на Брайтън. "Това може да промени начина, по който живеем."

На запитване за AI Стив, Избирателната комисия, която отговаря за провеждането на изборите, отговаря, че ако той спечели, Ендакот ще стане депутат, а не каквато и да е негова AI версия.

Повечето местни жители все още не са склонни да гласуват за кандидат с изкуствен интелект.

"Изкуственият интелект и политиците имат едно общо нещо", коментира 42-годишният Анди Клаусън, жител на Брайтън. "Не може да им се вярва".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:55 | 19.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още