fallback

Румен Радев не изчака черногорския премиер, закъсняващ с 4 минути

Разговор с представители на TUI е забавил 36-годишният Милойко Спаич

11:30 | 19.06.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Българският президент Румен Радев си тръгна от планирана среща с премиера на Черна гора в понеделник (17 юни), който закъсня с четири минути, пише европейското издание Politico. Говорител на черногорското правителство обясни конфузната ситуация, че предишната среща на премиера Милойко Спаич е продължила с три минути повече. Българската делегация обаче е напуснала правителствената сграда и не го е изчакала.

Позицията на българското президентство е ясна - напълно нормално е държавен глава да откаже среща, за която приемащата страна не е готова, пише още Politico, цитирайки изявление на говорителя на президента пред "Дневник". Екипът на Румен Радев е отказал коментар пред европейското издание.

В официалните съобщения до медиите от пресслужбата на Президентството първоначално беше разпространена информацията за среща между Радев и Спаич в Подгорица. След това беше изпратено коригиращо съобщение за визитата на президента, в което липсваше частта за разговор между двамата.

Според македонското издание "Вести" срещата, която е задържала Спаич, е била с германската туристическа компания TUI. Разговорът с Радев е трябвало да се проведе в същата зала и закъснението е причинено от нуждата тя да бъде подготвена за новата среща.

Не за първи път обаче Спаич кара чуждестранни гости да го чакат, съобщават местни медии. През март кметът на Любляна Зоран Янкович го чака половин час преди да си тръгне. Българският президент е бил посрещнат на летището по всички правила на държавния протокол от вицепремиера Алекса Бечич в понеделник, а малко по-късно се срещна с президента на страната Яков Милатович, свидетелстват още черногорски медии.

36-годишният бивш банкер от Goldman Sachs беше избран на поста си през октомври 2023 година и е най-младият премиер в Европа.

По време на своята двудневна визита в Черна гора Румен Радев изрази подкрепата на България за членството на страната в ЕС. "България оценява изключително високо отличните отношения с Черна гора, нашето конструктивно партньорство, общи зели и споделени ценности в рамките на НАТО и, надявам се, много скоро в рамките на ЕС", каза той по време на съвместна пресконференция с държавния глава на страната Яков Милатович.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 19.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още