fallback

Народното събрание не успя да си избере председател от първия опит в два тура

Депутатите от 50-ото Народно събрание положиха клетва

10:10 | 19.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

Народните представители от 50-ото Народно събрание положиха клетва.

Най-възрастният присъстващ народен представител – Силви Кирилов от "Има такъв народ", откри първото заседание на новоизбрания парламент.

Преди това в залата се регистрираха 237 обявени за избрани народни представители и беше установено наличието на кворум за начало на заседанието.

Силви Кирилов е на 73 години, а най-младият депутат - Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС, е на 24 години. Мъжете в новия парламент са 176, а жените - 64.

Седем политически формации имат места в пленарната зала. С най-много представители са ГЕРБ-СДС - 68. След тях са ДПС - 47, следвани от ПП-ДБ - с 39 народни представители. „Възраждане” има 38. Депутатите от БСП са 19. ИТН имат 16 места, а „Величие”, които за първи път влизат в парламента, са с 13 народни представители.

Българският избирател иска промени, а задача на политиците и интелигенцията е да ги осъществи – планирано, осъзнато и обосновано, заяви Силви Кирилов, след като откри първото заседание на 50-ото Народно събрание. 

Кирилов отбеляза, че в обществото липсва доверие в институциите и в политическата система, както и има усещане за недостиг и липса на справедливост. Според него е необходимо създаване на стабилна, предвидима и устойчива среда за развитие на бизнеса, за спокойно и сигурно ежедневие на българския гражданин, който да усеща справедливост и да вижда, че има възмездие за тези, които пристъпват закона и морала.

Народът ни постави изключително важни и съдбовни задачи за решение и ние трябва да оправдаем доверието, каза Силви Кирилов. Време е да върнем здравия разум, призова той.

ГЕРБ-СДС: Правителство на споделената отговорност или нови избори

За ГЕРБ-СДС има два варианта в 50-ия парламент - или правителство на споделената отговорност, подкрепено от максимално широк кръг парламентарно представени партии и с ясен четиригодишен план за работа, или нови предсрочни избори. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС в декларацията с приоритетите на формацията в новия парламент.

"Готови сме на крачка назад и да направим необходимите компромиси, но няма как да постигнем добър резултат, ако останем сами в това отношение. Няма обаче да позволим опита за съставяне на редовно правителство да служи за задкулисни договорки и вътрешно партийни интереси“, каза той от парламентарната трибуна.

Биков заяви, че от ГЕРБ-СДС са готови да участват единствено в правителство на споделената отговорност с 4-годишен план за управление на страната и максимално широка подкрепа от представителите на останалите парламентарно представени партии. Декларираме, че няма да участваме в управлението на всяка цена и няма да позволим доверието на нашите избиратели да е пропиляно, каза той.

Отиването на нови избори би било лош вариант за страната, но рисковете ще са много по-малки от политическо мнозинство без необходимата подкрепа и ясни приоритети. Това би било генератор на още по-голяма нестабилност и обществено напрежение, каза още Биков.

ДПС: Хората искат стабилност и съставяне на правителство

Призовавам всички евроатлантически сили да се включат в съставянето на кабинет и на мнозинство, защото това е изключително важно и това го искат българските граждани от нас, заяви Йордан Цонев от ДПС в декларация от парламентарната трибуна при откриването на новоизбраното 50-о Народно събрание.

По думите му хората искат стабилност, създаване на правителство и решаване на техните проблеми.

"Това са проблемите на повишаване на доходите, на работните места, на сигурността на страната, на икономическия растеж. Няма как решаването на тези проблеми да стане в политическата криза, в която е страната в последните три години, трябва да се състави стабилно мнозинство и да се излъчи стабилно правителство с хоризонт четири години", каза Цонев.

Денков: ПП-ДБ ще са конструктивна и проевропейска опозиция

„Всяка политическа сила, която свали редовно правителство, без да е готова да състави ново, носи двойна и тройна политическа отговорност за съдбата на България", заяви Николай Денков от трибуната на парламента в декларация от името на ПП-ДБ.

Последните две правителства по думите му са били свалени с общите усилия на ГЕРБ, ДПС и ИТН „не защото правителствата работиха лошо…. ние бяхме свалени, за да може ГЕРБ и ДПС да тиражират лъжата, че само ГЕРБ могат да управляват. Една лъжа, която може да спечели избори, но която няма опора в реалните факти", заяви Денков.

По думите му ГЕРБ и ДПС са получили точно това, което са искали - възможност да съставят правителството, в което Борисов и Пеевски да имат решаваща дума.

"Сега трябва да поемат отговорността и да съставят правителство, защото няма зад кого да се скрият. Длъжни са, а не да се правят на жертви, след като получиха това, което искаха", каза още Денков.

Той допълни, че ще бъдат конструктивна и проевропейска опозиция и ще продължат да се борят за бъдещето на България.

"Длъжни сме да спечелим отново народа ни", заяви лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна. „България е нашият дом…длъжни сме да спечелим отново народа ни, да направим всичко за всички наши сънародници, защото те все още търсят смисъл да подкрепят и да гласуват доверие на своите избраници“, каза той.

ИТН: Проблемите си имат решения, които може да изпълни експертно правителство

Всички проблеми в държавата имат решения, които може да изпълни едно експертно правителство, което не е доминирано от тази или онази партия, а е доминирано единствено от експертизата и професионализма. Това заяви Тошко Йорданов от ПГ на "Има такъв народ" в декларация от парламентарната трибуна.

"Никой не може да бъде едноличен спасител и обединител и да решава дневния ред на обществото. Никой няма политическата тежест, нито има право да поставя ултиматуми на когото и да е било за каквото и да е било. Да, има партии с повече депутати от останалите, но никой няма необходимите 121 гласа, за да поставя дневния ред и условия на другите партии. Всяка една от партиите в 50-ия парламент има толкова тежест, колкото другите партии".

"Време е да върнем здравия разум в политиката и в управлението на държавата. Току- що положихме клетва, време е да я изпълним", призова Тошко Йорданов.

Отговорност, разум и диалог са трите ключови думи на „БСП за България“ в този парламент, заяви Атанас Зафиров, изпълняващ функциите на председател на БСП, от парламентарната трибуна.

Според него нов цикъл от избори само ще задълбочи кризата и ще отложи решаването на проблемите. „Но БСП няма да е и партията, която ще се превърне в участник в поредния проект за управление чрез партийно парцелиране на изпълнителната власт и без заявка за нов начин на управление“, предупреди Зафиров.

"БСП ще бъде изключително диалогична в работата на Народното събрание", заяви той. 

"Дали за българските граждани ще сме "мръсници" или "герои" зависи само от нас", каза Виктория Василева от "Величие" в декларация от парламентарната трибуна по време на първото заседание на 50-ото Народно събрание.

"Винаги започваме мандатите на Народното събрание с програмни речи, в които даваме обещания, които никога не изпълняваме", посочи Василева, избирайки да се обърне към парламента със стихове на Дамян Дамянов.

50-ото Народното събрание не успя да си избере председател от първия път в два тура

Депутатите не успяха да изберат председател на 50-ото Народно събрание при първия опит в два тура. Кандидатите за поста бяха четирима, като на балотаж отидоха Петър Петров от „Възраждане“ и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС.

На втория тур за Петър Петров гласуваха 41 народни представители, 112 бяха „против“ и 85 се въздържаха. Рая Назарян получи подкрепата на 115 депутати, 69 бяха „против“, а 53 се въздържаха.

При първия тур за Петър Петров гласуваха 38 народни представители, 111 бяха „против“ и 89 се въздържаха.

Кандидатурата на Рая Назарян получи 116 гласа „за“, 69 „против“ и 53 „въздържал се“.

Силви Кирилов от "Има такъв народ" подкрепиха 17 депутати, 107 бяха „против“ и 113 се въздържаха.

В подкрепа на кандидатурата на Юлиана Матеева („Величие“) гласуваха 12 депутати, 103 бяха „против“ и 121 се въздържаха.

Заседанието беше прекъснато и предстои да продължи утре, на 20 юни, от 10 ч., когато ще бъде направен нов опит за избор на председател.

Текстът е обновен в 11:30 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 19.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още