fallback

Лидерите на ЕС не успяха да се договорят за топ позициите на съюза

Дискусиите ще продължат преди официалното събиране на 27-28 юни

08:32 | 18.06.24 г.

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) отложиха споразумението за това как да си разпределят висшите постове в блока, отваряйки вратата за по-нататъшно пазарене преди срещата на върха следващата седмица, съобщава Bloomberg.

Очакваше се на среща в Брюксел лидерите на 27-те държави членки да дадат политическа подкрепа на Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия (ЕК), на бившия португалски премиер Антонио Коща като председател на Европейския съвет и на естонския премиер Кая Калас като върховен представител по външните работи на ЕС.

След няколко часа неофициални разговори в понеделник обаче до сделка така и не се стигна. Дискусиите ще продължат преди официалното събиране на 27-28 юни, като тримата кандидати остават фаворитите.

Шарл Мишел, който в момента оглавява Европейския съвет, каза, че лидерите са обменили мнения, което е „важен елемент“ от процеса на вземане на решения.

„От самото начало беше абсолютно ясно, че целта днес не е да вземем решение“, каза той пред репортери след срещата. „Мисля, че е общ дълг да вземем решение до края на юни“.

Протакането на преговорите обаче подхранва несигурността относно лидерството на блока в момент, когато властта в двете му най-големи страни, Германия и Франция, се изплъзва от управляващите.

Партиите на френския президент Еманюел Макрон и на германския канцлер Олаф Шолц претърпяха поражение на изборите за Европейски парламент този месец, като резултатът накара Макрон да свика предсрочни парламентарни избори в края на юни.

Политическите катаклизми във Франция предизвикват безпокойство в някои столици на ЕС, че инициативи като съвместни военни разходи и нов натиск за подкрепа на Украйна може да отпаднат.

Преди разговорите в понеделник няколко лидери призоваха за бързо споразумение по позициите. „Предвид всички предизвикателства, които ни предстоят, мисля, че е важно да вземем решение възможно най-бързо“, каза датският премиер Мете Фредериксен пред репортери.

Макрон заяви по-късно, че представителите „не са толкова далеч“ от постигането на споразумение. Нидерландският премиер Марк Рюте каза, че макар вземането на решения в ЕС винаги да може да отиде в различна посока, настоящият процес не е като вече миналите, „когато беше голяма томбола и при всичко ставаше въпрос за разграбване“.

„Случаят тук не е такъв“, каза той. „Изглежда, че е много по-ясно“.

Всеки застой около назначенията може да струва скъпо на ЕС, който се бори с това как да запази подкрепата си за Украйна, да финансира увеличаването на разходите за отбрана и да се подготви за възможността за ново президентство на Доналд Тръмп в САЩ.

Освен това съюзът е в разгара на нова търговска битка с Китай, който засили напрежението в понеделник, стартирайки антидъмпингово разследване на вноса на свинско месо от ЕС.

Позициите, които обикновено се разпределят въз основа на резултатите от изборите за Европейски парламент и целят да балансират географското представителство, се нуждаят от одобрението и на евродепутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 18.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още