fallback

Вицепрезидентът на ЕЦБ е "лично" загрижен за възхода на крайната десница

Нямаме предварително определен път за лихвените проценти, заяви Луис де Гиндос

19:45 | 17.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос заяви, че е обезпокоен от възхода на крайната десница в региона.

"Обезпокоен съм от нелибералните движения, които поставят под въпрос процеса на европейска интеграция", посочи той на конференция в Сантандер, Испания, цитиран от Bloomberg. Централният банкер подчерта, че говори в лично качество.

"В този свят на ренационализация, връщане към вътрешния въпрос, единственият начин е да бъдем по-обединени", убеден е той.

Гиндос, който е бивш министър на финансите на Испания, говори седмица след изборите за Европейски парламент, на които крайнодесните партии спечелиха позиции в най-големите икономики в еврозоната. На предсрочния вот, който ще се проведе във Франция по-късно този месец, партията „Национален сбор“ на Марин льо Пен може да състави следващото правителство там, което ще доведе до т.нар. съжителство с президента Еманюел Макрон.

Що се отнася до икономиката на еврозоната, финансистът заяви: "Нямаме никакъв вид предварително определен път за лихвените проценти. Процесът на дезинфлация беше много интензивен и всички показатели, с които разполагаме за базисната инфлация, показват нейното забавяне."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 18.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още