fallback

Борисов: Няма да има редовен кабинет отвъд мандата на ГЕРБ

Битката в момента е кой да е най-кресливата опозиция, подчерта лидерът на ГЕРБ

17:40 | 15.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

Съгласие за правителство с мандата на ГЕРБ или ще има през идната седмица, или изобщо няма да има, заяви лидерът на партията Бойко Борисов, цитиран от БНР.

Той посети автокъща в търновското село Шереметя, където незастраховани автомобили са понесли значителни щети заради силната градушка през седмицата. Борисов обяви, че може да обещае помощ на хората, само ако на предстоящите преговори с парламентарните формации бъде постигнато съгласие за кабинет.

"Да се надяваме, че тази седмица, която идва, или ще има, или няма да има. Ако не е с нашия мандат веднага, аз няма да се вържа повече да ти дам колата ти да ми я караш", обяви Борисов, който преди два дни анонсира предложението си за нова изпълнителна власт - експертен кабинет, доминиран от неговата партия.

„Има ли правителство - ще помогнем. Няма ли правителство - нищо не мога да кажа, добави Борисов. „От събота следобед обикаляме засегнатите от градушката градове и села. Тези бедствия стават все по-тежки и чести. Някога 1000 лева помощ на домакинство може да е било достатъчно, но сега за нищо не стига“, каза още лидерът на ГЕРБ, цитиран от БНТ.

Има вариант НС да реши при такова бедствие подпомагането да е автоматично от специален фонд, а не всеки път да репетираме какво ще стане, посочва още Борисов. „И природните бедствия ще станат все по-чести, за съжаление. Хората очакват от нас да има решение на проблемите им, нищо друго не ги интересува“, допълни той.

На въпрос защо толкова време след наводненията се отпускат средствата от държавата, Борисов отвърна: "Затова сега битката е кой да е опозиция. Битката е сега кой да е най-кресливата опозиция. Тези две години защо не им помогнаха в Карлово?".

Кметът на Велико Търново Даниел Панов съобщи, че до момента са съставени 98 протокола с описание на щетите по къщите. Той обясни на местните хора, че им се полага еднократна помощ от 1560 лева.

"Комисията днес предполагам е минала, регистрирала е , че имате щети. Сега ще ви попълнят документите за еднократна помощ. Това държавата го отпуска - 1560 лева на домакинство и цигли откъдето съм призовал, които ги карат, ги разпределяме. Средствата ще бъдат отпуснати до края на юни, юли", подчерта Панов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 15.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още