IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди излизат на протест във Франция срещу крайнодясната партия на Марин льо Пен

Очаква се около 350 000 души да участват в шествията в цялата страна, сочи информация на френската полиция

17:30 | 15.06.24 г. 13
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците в цяла Франция, за да се противопоставят на крайнодясната партия „Национален сбор“ на Марин льо Пен, която се очаква да спечели предсрочните парламентарни избори, свикани от президента Еманюел Макрон след две седмици, съобщава Bloomberg.

Демонстрантите се стремят да привлекат вниманието към политиките на националистическата партия по отношение на човешките права, околната среда и икономическите въпроси.

Макрон пое огромен риск, когато разпусна законодателния орган в неделя, след като партията му беше победена от „Национален сбор“ по време на вота за Европейски парламент. Този ход имаше за цел да укрепи подкрепата му у дома, но той отвори вратата на Льо Пен да поеме контрола над френското правителство.

Допълнително усложнявайки нещата за Макрон, група от четири леви партии се споразумяха да се обединят за парламентарния вот, като проучванията показват, че коалицията може да се превърне във втория по големина блок, изпреварвайки партията на президента „Ренесанс“. Тъй като Франция има избирателна система от два тура, много кандидати от „Ренесанс“ може дори да не стигнат до последния изборен ден.

„Намираме се в исторически момент, в несигурно време, това е малко като скок в неизвестното за нашата демокрация“, изтъква Марилиз Леон, генерален секретар на синдиката CFDT, който организира протести, пред радио France Inter. „Когато става въпрос за крайната десница, ние се мобилизираме“.

Очаква се около 350 000 души да участват в шествията в цялата страна, сочи информация на френската полиция.

Политическата несигурност и нарастващата вероятност следващото правителство да прокара скъпи мерки за публичните финанси изплаши инвеститорите. Държавните облигации се оказаха в основата на поражението, като премията, която инвеститорите изискват, за да притежават 10-годишни френски съкровищни облигации над германските облигации, отбеляза най-големия седмичен скок в историята.

Разпродажбата изтри около 210 млрд. долара от стойността на френските акции, като банките акциите на Société Générale SA, BNP Paribas SA и Crédit Agricole SA – всички големи притежатели на държавен дълг – загубиха повече от 10% стойността си.

Лявата коалиция - наречена „Нов народен фронт“ - се натъкна на собствени проблеми през уикенда, докато членовете ѝ бяха въвлечени в мащабен спор. Някои висши представители на „Непокорна Франция“ - крайнолявата партия, която обедини сили по-рано тази седмица със Зелените, социалистите и комунистите - нападнаха своя лидер Жан-Люк Меланшон заради списъка с кандидати, които ще издигнат.

„Жан-Люк Меланшон си разчисти сметките с мен“, каза пред радио Franceinfo в събота депутатът от „Непокорна Франция“ Алексис Корбиер, който беше изключен от кандидатската листа. „Това е напълно дребнаво уреждане на сметки, когато залогът е да попречим на крайната десница да вземе властта“, добавя той.

Четирите леви партии се различават радикално по политическите въпроси, особено що се отнася до въпросите като Близкия изток и войната в Украйна. Така че не е сигурно, че ще успеят да останат заедно в двата кръга на изборите.

„Не можем да губим време, разкъсвайки се“, изтъква Франсоа Руфин, кандидат на алианса, пред журналисти в центъра на Париж. „Трябва да успокоим страната и не можем да направим това, като си хвърляме обиди един към друг“.

Той добави, че решението на Меланшон да се оттегли от светлината на прожекторите от неделя е „добра новина“ и че това трябва „да остане така, за да можем да успеем да проведем възможно най-ведрата и спокойна кампания“.

Ситуацията вляво отразява сътресенията в консервативната партия „Републиканците“, която е въвлечена в съдебен спор за това дали нейният лидер е бил законно изключен, след като се опита да сключи съюз с групата на Льо Пен.

Парижките съдии в петък вечерта наредиха временно спиране на отстраняването на Ерик Сиоти, за да му дадат време да заведе дело, за да аргументира същността на своя случай. Сиоти твърди, че все още е президент на „Републиканците“, а адвокатът му посочва, че правилата са били нарушени по време на вота за изгонването му.

Макрон се опита да представи съперниците си както от крайната левица, така и от крайната десница като негодни да управляват страната и нарече и двете страни „непоследователни“.

„Те не са готови да управляват“, изтъкна Макрон пред журналисти на срещата на Г-7 в Южна Италия. „Днес има два крайни блока, които не са отговорни и които обещават подаръци на хора, които не са финансирани“, добави той.

Неговият финансов министър Брюно льо Мер предупреди по-рано през седмицата, че победа на левия алианс ще доведе до икономически колапс и излизане на страната от ЕС, като постави страховете за икономиката в центъра на кампанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 15.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

13
rate up comment 12 rate down comment 2
data
преди 1 месец
Те това му е хубавото на демокрацията - при нея махалото рано или късно тръгва на обратно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 3
тошко_стоте_акаунта
преди 1 месец
До: cyclop, този спор който водиш е напълно безсмислен! В бетонните чутури на зеленото"00" и бездънната куххата нищо не може да влезе, а ако е имало случайно нещо, отдавна се е изпарило. Това са те - атлантическите ваксснати пропагандни троллове! (Може и да са *** на инвестора, че да не ни е прекалено скучно само с медийното облъчване). Нула внимание за бръщолевенията им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 15
zelka007
преди 1 месец
До: cyclop ... анти геюююве , анти евреи , анти poмu , анти нигepите , анти украинците , анти вакса , анти електрички ... :))) ... омраза към различните ... и най-вече омраза към себе си , за нефелщината си ... !! ... и някой който говори прозззтовато с кресчендо и обезумял поглед (кеф ти болен сидеров , кеф ти копейката , кеф ти подполковника) , за да го гледате в устенцaта и да марширувате ... омразата води до страдание ... !! ... скоро циклопче , по-скоро отколкото очакваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 3
cyclop
преди 1 месец
политкомисарче, сега ще се преструваме, че нигерите не превземат Европа и не подменят населението ли? Ама не минава вече да се преструваме, от космоса се вижда какво става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 23
zelka007
преди 1 месец
До: cyclop .... хаха ... проблем в кво ве ?! че неколкостотин хиляди нефела мразите всичко около вас ли ?! и най-много мразите себе си ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 3
cyclop
преди 1 месец
До: zelka007 Разбирам че си гледал най-долнопробните филми от старварс. А иначе - игнорирането на проблеми води до събития. Събитията водят до реакции. Реакциите водят до избор на тези, които твърдят че ще обърнат внимание на проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 27
zelka007
преди 1 месец
До: cyclop ... националсоциализЪма така е започнал преди около 90г ... анти геюююве , анти poмu , анти евреи , анти вакса , анти мигранти , анти системата ... за нормалното семейство , за природосъобразен живот , за годишна отпуска в държавни санаториуми , за безплатно здравеопазване за всички ... :))) ... "Страхът е пътят към тъмната страна. Страхът води до гняв. Гневът до омраза. Омразата до страдание. ... разбираш ли написаното ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 5
cyclop
преди 1 месец
До: zelka007 Уважаеми AI, как да ти подам заявка за повторно генериране на отговор. Че този няма нищо общо с темата, коментара ми, или с каквото и да е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 23
zelka007
преди 1 месец
До: cyclop ... за кое да се карам ?! че все геююювете са ви в устенцата на неколко акаунта туканка ли ?! питал ви некой или не ви питал , все сте антигеюююве ... :))) ... агресивни антигеюююве ... !! ... да не вземе некой да ви помисли че сте геюююве ... !! ... не си гееей , нали ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 7
cyclop
преди 1 месец
Да си против милиони прииждащи черни мъже, да подкрепяш НОРМАЛНО семейство - това е "крайно" и "екстремизъм". Новото "нормално"... Комисар Зелий ще ми се скара сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още