fallback

Атанас Зафиров е избран за изпълняващ функциите на председател на БСП

Той заменя Корнелия Нинова, която по-рано тази седмица обяви, че подава оставка на ръководния пост

14:22 | 15.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

Със 104 гласа „за” и 3 „въздържал се”, Националният съвет на БСП избра Атанас Зафиров за изпълняващ функциите на председател, съобщават от партията.

Съгласно чл. 17, ал. 2 от Устава на БСП, при предсрочно прекратяване на правомощията на председателя, неговите функции се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на НС, до избора на нов.

Междувременно стана ясно, че Борислав Гуцанов е избран за председател на парламентарната група на БСП.

Investor.bg припомня, че на 11 юни Корнелия Нинова обяви, че подава оставка като лидер на БСП, позовавайки се на „катастрофалните“ резултати на предсрочния парламентарен вот.

„Стана ясно, че в ляво няма нищо друго сериозно освен БСП. Въпреки това оценявам нашите резултати като катастрофални, поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка“, каза Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя обяви, че свиква националния съвет на социалистите за да бъде избран един от заместник-председателите на партията, който трябва да довърши мандата. Партията трябва да избере нови общински и областни председатели и ръководители на структурите си, а през септември ще бъде избран нов председател на БСП чрез преки избори. През октомври ще се състои конгрес на партията.

Тя отрече възможността за подкрепа на правителство с мандата на ГЕРБ и се обяви за програмно правителство.

„Партийни сглобки не правим, правителство на ГЕРБ не подкрепяме. Ние смятаме, че България може да бъде извадена от кризата само с надпартийно експертно и срочно програмно правителство“, каза Нинова.

С избирането на Зафиров оставката на Нинова е официално приеа, а правомощията ѝ като председател - предсрочно прекратени. Оттук нататък функциите се изпълняват от Зафиров, до избора на нов.

Зафиров е роден през 1971 г. в Бургас, като завършва магистратури „Национална сигурност“ във Военна академия „Г.С. Раковски“ , „Финанси“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и „Български език и история“ в същото учебно заведение. Народен представител е в общо седем Народни събрания (42-,43-,45-,46-,47-,48- и 49-ото).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:32 | 15.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още