fallback

Христо Иванов ще положи клетва като депутат, след което ще напусне парламента

От "Да, България" изтъкват, че наложената практика за подаване на заявление пред ЦИК за заличаване от кандидатските листи след деня на вота противоречи на Изборния кодекс

12:50 | 15.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

Бившият председател на "Да, България" Христо Иванов ще положи клетва като депутат, след което ще подаде заявление за напускане на парламента, обявиха от партията.

В деня след изборите Иванов подаде оставка като партиен лидер и обяви, че няма да е народен представител заради резултата на коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), припомня БНР.

От "Да, България" изтъкват, че наложената практика за подаване на заявление пред Централната избирателна комисия (ЦИК) за заличаване от кандидатските листи след деня на вота противоречи на Изборния кодекс.

Миналия понеделник Иванов заяви, че подава оставка, посочвайки, че резултатът от изборите за ПП-ДБ изисква поемането на лидерска отговорност. Той се обърна към избирателите на партията, които не са отишли до урните.

„Приемам тяхната присъда и смятам, че с днешния акт показвам, че искам тяхното извинение за всичко, с което съм ги разочаровал или по някакъв начин разколебал за пътя, по който вървим. Искам да благодаря и на хората, които излязоха и гласуваха. Осъзнавам, че това е било дори по-трудното решение за много от тях и искам да им кажа, че ще продължа по всякакъв начин да работя за каузите, които сме споделяли", заяви Иванов.

Той сподели, че е имал разговор с Кирил Петков и Атанас Атанасов, като ги е уведомил за своето решение. „Разговаряхме приятелски, но решенията се взимат от всеки по отделно. Не очаквайте от мен да взимам отношение към техните решения”, поясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:44 | 17.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още