fallback

Френските консерватори са изправени пред колапс на фона на битката за ръководното място

Лидерът в изгнание Ерик Сиоти започна съдебна битка в Париж срещу своите съпартийци

09:15 | 15.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

Френските консерватори се приближават до разпадане, тъй като ожесточените вътрешни борби достигнаха парижкия съд, като лидерът на „Републиканците“ Ерик Сиоти оспори предложението да бъде изключен от групата, след като сключи пакт с крайнодясната партия „Национален сбор“ на Марин льо Пен за предстоящите парламентарни избори, съобщава Bloomberg.

Съдебният дебат за това кой ръководи консервативната партия бързо се разгорещи до разговори за нарушени статути, като решението по делото се очаква в 19 часа местно време. Сиоти твърди, че все още ръководи групата и твърди чрез своя адвокат, че правилата са били нарушени с нерегламентираното гласуване относно неговото изгонване.

С последния обрат партията на консервативните бивши президенти Шарл дьо Гол, Жак Ширак и Никола Саркози достигна ново дъно. Състоянието на „Републиканците“ допълнително губи своя блясък през последните години, като партията е притисната от центристката група на президента Еманюел Макрон и от намиращата се във възход „Национален сбор“ на Льо Пен.

След като Макрон разпусна Националното събрание в неделя и насрочи ново гласуване за френския парламент, след като неговата група беше победена от партията на Льо Пен на изборите за Европейски парламент, Сиоти се опита да накара неговите консерватори да сформират съюз с „Национален сбор“, известна в миналото като „Национален фронт“. Това предизвика публични призиви за оставката му от други високопоставени републиканци, след което партията реши да го изключи.

В съда в петък адвокат, представляващ генералния секретар на републиканците, каза, че изключването на Сиоти е направено според правилата и е свързано с демонстрация на „автократично поведение“ в решението му, което е „в конфликт с цялостната политическа философия на движението“.

"Г-н. Сиоти наруши устава от самото начало“, посочва Беноа Верже, който действа от името на генералния секретар Ани Женевард. „Той няма властта да реши политическата ориентация на движението“.

Адвокатът, действащ от името на Сиоти, поиска от съдиите в Париж да предотвратят „пуч“ , който би овластил Женевард и постановява, че неговият клиент трябва да има право да се движи свободно в партийната централа.

Сътресенията в сърцето на „Републиканците“ подсилва напрежението в сложния политически пейзаж във Франция. Левите политически партии в страната вече сключиха съюз, за ​​да обединят силите си на изборите, като социологическите проучвания показват, че те могат да се превърнат във втория по големина блок след „Национален сбор“, ефективно изтласквайки центристката група на Макрон на трето място.

Някога основна консервативна сила в страната, „Републиканците“ изгубиха постепенно влияние. Проучване на Elabe по-рано тази седмица показва, че партията ще спечели 6,5% от гласовете на първия тур на изборите на 30 юни.

И все пак потенциалното разпадане на групата повдига въпроси относно това колко от нейните представители биха могли да си сътрудничат с партията на Льо Пен, като това вероятно ще има далечни последици за състава на парламента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:14 | 15.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още