fallback

Гръцкият премиер прави промени в кабинета след европейските избори

Новият кабинет на Кириакос Мицотакис има за цел да се съсредоточи върху политиките за разходите за живот и труда след успешна европейска кампания

17:17 | 14.06.24 г.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис коригира кабинета си в петък с акцент върху политиките за разходите за живот и труда след победата на неговата дясноцентристка партия на европейските избори, съобщава Euronews.

Въпреки скорошното охлаждане на инфлацията социологическите проучвания показват, че най-голямата загриженост на повечето гърци е цената на живота, тъй като пандемията и войната на Русия срещу Украйна допринесоха за покачването на цените в южноевропейската страна.

59-годишният Такис ​​Теодорикакос, който доскоро изпълняваше ролята на министър на вътрешни работи и обществения ред, ще оглави министерството на развитието, което до голяма степен отговаря за надзора на потребителските цени.

Дясноцентристката партия „Нова демокрация“ на Мицотакис успя сравнително лесно да спечели изборите за Европейски парламент на 9 юни, като си осигури 28,3% от гласовете - почти два пъти повече от основната лява опозиционна партия „Сириза“, за която гласуваха 14,9%.

Въпреки че вотът увеличи преднината на „Нова демокрация“ пред Сириза спрямо предишните европейски избори, резултатът беше приет като слаб за управляващата партия. Избирателната активност беше ниска, като почти шест на всеки 10 гласоподаватели се въздържаха от гласуване, а всички маргинални десни партии записаха ръстове.

Мицотакис също смени своите министри на труда, вътрешните работи и земеделието и назначи бившия министър на отбраната Никос Панайотопулос на поста министър на миграцията на мястото на Димитрис Кайридис. Гърция е ключова входна точка за хиляди мигранти, търсещи по-добър живот в Европейския съюз (ЕС). Повечето пристигат с малки лодки от Турция, но техните потоци са намалели през последните години.

Ръководните позиции в ключовите министерства на финансите, външните работи и отбраната остават непроменени.

Мицотакис дойде на власт през 2019 г. след повече от четири години управление на „Сириза“ по време на финансовата криза в страната и беше преизбран със смазваща победа миналото лято.

Новите министри ще положат официална клетва по-късно в петък, а първото заседание на кабинета ще се проведе в събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 14.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още