fallback

Г-7 договори сделка за 50 млрд. долара в подкрепа на Украйна

Близкият изток, Китай и изкуственият интелект също са включени в дневния ред на срещата

19:18 | 13.06.24 г. 6

Ръководителите на големите демокрации от Г-7 постигнаха договореност в четвъртък да предоставят заеми на стойност 50 млрд. долара за Украйна, обезпечени с бъдещи приходи от руски държавни активи, които са замразени, след като Москва започна нашествие срещу съседната си страна през 2022 г., предава Ройтерс.

Политическото споразумение беше основна тема в първия ден от годишната среща на върха на ръководителите на страните от Г-7 в Южна Италия, на която за втора поредна година присъства украинският президент Володимир Зеленски.

Украинският ръководител ще подпише ново, дългосрочно споразумение в областта на сигурността с президента на САЩ Джо Байдън в четвъртък и още едно с Япония, която също е част от Г-7.

Много от ръководителите на Г-7 имат затруднения у дома, но са решени да постигнат нещо значимо на световната сцена, докато се стремят да се противопоставят и на икономическите амбиции на Китай.

„Има много работа за вършене, но съм сигурна, че в тези два дни ще имаме разговори, които ще доведат до конкретни и измерими резултати“, заяви италианският премиер Джорджа Мелони пред гостите си от Г-7 в началото на разговорите в луксозен хотел в южната област Пулия.

Планът на Г-7 за Украйна се основава на многогодишен заем, използвайки печалби от конфискувани руски активи на стойност 300 млрд. долара.

Техническите подробности ще бъдат финализирани през идните седмици, съобщи дипломатически източник от Г-7. Източникът, пожелал да остане анонимен, каза още, че допълнителното финансиране ще пристигне до края на тази година.

Високопоставен американски представител заяви, че САЩ са приели сами да предоставят до 50 млрд. долара, но тази сума може да намалее значително, тъй като други страни също обявиха участието си.

Целта на сделката е да гарантира, че може да е в сила години наред независимо кой е на власт във всяка една страна членка на Г-7 – признак за притесненията, че кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп може да не е толкова благосклонен към Киев, ако победи Байдън през ноември, съобщава запознат с разговорите източник.

Макар че Мелони е в силна позиция след победата на европейските избори през уикенда, ръководителите на другите шест страни – САЩ, Япония, Франция, Германия, Великобритания и Канада, са изправени пред големи вътрешни неприятности, които може да подкопаят властта им.

Притеснения за Близкия изток

Ръководителите на Г-7 изразяват също притесненията си от положението на границата между Израел и Ливан и подкрепят усилията на САЩ да осигурят примирие в ивицата Газа, показва проектокомюнике, което трябва да бъде публикувано след срещата на върха.

Освен това те призовават Израел да се въздържа от пълномащабна офанзива в южния град Рафах „в унисон със задълженията му въз основа на международното право“.

Западните страни са единодушни и в притесненията си за индустриалния свръхкапацитет на Китай, който според тях изкривява световните пазари, и в своята решителност да помогнат на африканските страни да развият икономиките си, казват дипломати.

Г-7 може да има много различен състав догодина.

Байдън е изправен пред трудна битка за преизбиране през ноември, британският премиер Риши Сунак почти сигурно ще загуби властта на парламентарните избори следващия месец. Френският президент Еманюел Макрон разпусна парламента на страната в неделя, след като партията му се представи слабо на европейските избори.

Всички бяха широко усмихнати, когато поздравяваха Мелони под палещото слънце на входа на хотел Borgo Egnazia, където ще прекарат два дни в сесии, които по-късно ще бъдат отворени за други лидери, включително папа Франциск.

Г-7, която не иска да изглежда като елитарна крепост, отваря вратите си за голям брой външни лица тази година, включително папата, който се очаква да произнесе реч в петък за рисковете и потенциала на изкуствения интелект.

Сред поканените в Пулия са ръководителите на някои от най-големите регионални сили в света като Индия, Бразилия, Аржентина, Турция, Алжир и Кения.

Макар че срещата на върха трябва да продължи до събота, много ръководители на Г-7 ще си тръгнат в петък вечер, включително Байдън, така че последният ден е запазен за двустранни срещи на оставащите лидери и за заключителна пресконференция на Мелони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:11 | 13.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още