fallback

Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП

Тя отрече възможността за подкрепа на правителство с мандата на ГЕРБ и се обяви за програмно правителство

14:29 | 11.06.24 г.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова подаде оставка като председател на БСП заради „катастрофалните“ резултати на предсрочния парламентарен вот.

„Стана ясно, че в ляво няма нищо друго сериозно освен БСП. Въпреки това оценявам нашите резултати като катастрофални, поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка“, каза Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя обяви, че свиква националния съвет на социалистите за да бъде избран един от заместник-председателите на партията, който трябва да довърши мандата. Партията трябва да избере нови общински и областни председатели и ръководители на структурите си, а през септември ще бъде избран нов председател на БСП чрез преки избори. През октомври ще се състои конгрес на партията.

Зам.-председатели на партията в момента са Владимир Москов, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров и Кристиан Вигенин. Нинова отказа да каже дали наесен ще се кандидатира отново за лидер на партията.

Тя отрече възможността за подкрепа на правителство с мандата на ГЕРБ и се обяви за програмно правителство.

„Партийни сглобки не правим, правителство на ГЕРБ не подкрепяме. Ние смятаме, че България може да бъде извадена от кризата само с надпартийно експертно и срочно програмно правителство“, каза Нинова.

Най-голямата тревога и проблем за България е дъното на избирателната активност, каза още тя. Протестният вот се изрази чрез негласуване и ако и сега не ни светне червената лампа и не се вземат мерки, следващият път резултатите ще са сигурно още по-катастрофални, каза още Нинова.

Според нея на тези избори няма победител, защото всички партии губят гласове, а ГЕРБ, макар да са първа сила, „трудно биха имали претенцията да управляват от името на по-малко от 1/10 от българските гласоподаватели“, каза тя.

Преди ден оставката на Нинова беше поискана от Младежкото обединение на БСП, като позицията беше обявена от председателя на организацията Габриел Вълков. Според него резултатът от изборите е катастрофален, а БСП са на ръба на оцеляването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:34 | 11.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още