fallback

Може ли да се възстанови управляващата коалиция в Германия след краха на евроизборите?

Комбинираните гласове за тройната коалиция изпреварват с малко тези за опозиционния блок на ХДС/ХСС на европейските избори

15:57 | 11.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Френският президент Еманюел Макрон хвана бика за рогата. В неделя вечерта, след като неговата партия претърпя пълно поражение на европейските избори, държавният глава обяви нови парламентарни избори.

След вота за Европейски парламент в Германия канцлерът Олаф Шолц от лявоцентристката Германската социалдемократическа партия (ГСДП) също трябваше да претърпи сериозни удари срещу своето коалиционно правителство, в което влизат още Зелените и Партията на свободните демократи, пише Deutsche Welle.

ГСДП определи представянето си като "горчиво поражение", като това беше най-лошият резултат на партията на национални избори, привличайки едва 13,9% подкрепа. Разочаровани излязоха от вота и Зелените, за които гласуваха 11,9% от избирателите, докато за свободните демократи подкрепата достигна само 5,2%.

Проучванията отдавна показват, че около три четвърти от германците са недоволни от работата на федералното правителство и рейтингите на коалиционните партии отдавна държат низходяща траектория.

Но европейските избори се оказаха дори по-лоши от очакваното. Именно на тях крайнодясната „Алтернатива за Германия“ изпревари управляващите партии с 15,9% от гласовете.

Категоричните победители на изборите са Християндемократическият съюз (ХДС) и техните партньори, Християнсоциалният съюз (ХСС), които заедно спечелиха 30% от гласовете. Стратегията им да превърнат европейските избори в тест за одобрение на коалиционното правителство даде резултат.

Нови избори като във Франция?

Лидерите на ХДС и ХСС Фридрих Мерц и Маркус Зьодер призоваха за нови избори в Германия. След среща на ръководството на ХСС в Мюнхен Зьодер каза, че европейските избори са „глас срещу тройната коалиция“ и „ясен вот на недоверие“ към канцлера.

Според него Шолц е загубил своята легитимност и доверието на електората. „Олаф Шолц е крал без страна“, изтъква Зьодер. Ако правителството продължава по този начин, „хората ще бъдат дълбоко разочаровани“. 

Но коалиционното правителство не обмисля нови избори - дори "за секунда", каза правителственият говорител Щефен Хебестрайт в понеделник. В Германия следващите избори за Бундестаг се очаква да се проведат през есента на 2025 г. „Ще постигнем това, което си поставихме за цел“, посочи Хебестрайт.

Това вероятно се дължи и на факта, че германският канцлер - за разлика от френския президент - вероятно ще бъде отстранен от поста, ако се проведат нови избори. Френският президент се избира пряко от народа и Макрон трябва да остане на поста до 2027 г. Германският канцлер се избира с мнозинство от депутатите в Бундестага.

Нови избори крият риск за коалицията

В интерес на политическата стабилност не е толкова лесно да се разпусне Бундестага и да се свикат нови избори. Това би било възможно само ако канцлерът не може да накара мнозинството от депутатите в парламента да го подкрепят. В този случай Шолц може да се обърне към федералния президент за разпускане на Бундестага и свикване на нови избори.

Но коалицията няма интерес от това. В допълнение към загубата на канцлерството и властта, много депутати вероятно се страхуват да не бъдат преизбрани в Бундестага.

Това повдига въпроса дали страхът от загуба на власт ще бъде достатъчен за преодоляване на съперничеството и проблемите в коалицията. Отношенията между партньорите не са добри от известно време.

Политическите спорове са ежедневие и многократно е ставало ясно, че политическите интереси на две фундаментално леви партии и една икономически либерална партия са много различни.

„Алтернатива за Германия“ е особено силна в източните провинции сред младите избиратели

Това е една от причините за слабото представяне на социалдемократите на европейските избори, каза генералният секретар на ГСДП Кевин Кюнерт след заседанието на изпълнителния комитет на партията в Берлин. Той посочи още, че не трябва да се пропуска, че това се дължи и на поведението и възприятията на управляващата коалиция.

През последните месеци коалиционните партньори многократно бяха предупреждавани, че работата им трябва да се подобри и да стане по-градивна и целенасочена. Има малък напредък оттогава и според Кюнерт, във всеки случай, е налице нарастващо осъзнаване, че конфликтите няма да изчезнат. „Просто не е реалистично да приемем, че всичко ще върви гладко следващия път, ако всички просто се съберат“.

Борба за федералния бюджет за 2025 г.

Още по-голям спор се очаква на хоризонта. На 3 юли федералното правителство планира да представи проекта си за федералния бюджет за 2025 г.

Има дупка от милиарди евро в това, което държавата предвижда да поеме, и това, което партиите искат да похарчат. Федералният министър на финансите и лидер на свободните демократи Кристиан Линднер мълчи за това колко точно е голяма разликата, но оценките варират от 25 до 50 млрд. евро.

Линднер би предпочел да спести пари чрез намаляване на социалните разходи, за да се съобрази с дълговата спирачка. Добавено в германската конституция, правилото гласи, че държавата може да харчи само толкова пари, колкото печели. Мнозина в ГСДП и Зелените, от друга страна, биха искали да вдигнат дълговата спирачка и да запушат дупките в бюджета с нови заеми.

Отслабването на дълговата спирачка ще изисква намирането на ново политическо мнозинство, предупреди Линднер преди европейските избори. Бюджетната дисциплина е политическо кредо на неговата партия и той не може да си позволи да отстъпи политически по този въпрос. Свободните демократи предпочитат да напуснат коалицията.

Но Шолц е решен да запази съюза. Ето защо той демонстрира пълното си съгласие с Линднер относно дълговата спирачка. За огорчение на ГСДП, която изразяваше гласно възмущението си относно това още преди европейските избори.

Бъдещето на коалицията

Кюнерт казва, че е очевидно, че ГСДП няма да подкрепи съкращения, които биха застрашили социалната сигурност. Той не може да си представи "никакъв сценарий", при който ГСДП би се съгласила на такъв бюджет.

„Чиста социалдемокрация, повече ГСДП в коалицията“ – това са исканията, които изпращат от партийната централа до канцлерството. Ще може ли Шолц да се справи? Досега подходът на Шолц беше да печели точки с балансиране и да си изгради име като модератор. За евроизборите той се представи като канцлер на мира, но това явно не проработи.

Шолц не изглежда нито унил, нито замислен за поражението на изборите. В изборната нощ той се разходи из централата на ГСДП, сякаш нищо не се е случило, правейки селфита с колегите си.

Кризата още веднъж показва, че Шолц не е от хората, които просто се предават. Напротив, противопоставянето и пораженията не успяха да го спрат. В неговата продължила повече от три десетилетия политическа кариера това е доказано неведнъж. Когато е съборен, той просто става и продължава необезпокояван.

Но лидерът на свободните демократи Линднер също не показва голяма готовност за компромис. Въпреки че партията му загуби подкрепа в сравнение с изборите за Бундестага през 2021 г., тя спечели малко в сравнение с европейските избори през 2019 г. Линднер тълкува това като „ясен сигнал за стабилизация, който искаме да използваме и политически“.

Зелените може би вече имат представа какво предстои за коалицията. Лидерът на партията Омид Нурипур предупреди коалиционните си партньори, че трябва да не забравят да „поставят страната пред партийните интереси“. Това важи особено за преговорите по бюджета. Почти умолявайки, той добави, че няма смисъл „да продължаваме да се борим с това публично".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:58 | 11.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още