fallback

Какъв е профилът на негласувалите и избралите "Не подкрепям никого"?

Има нарушено доверие и ниска легитимност на политическите партии, казва социолог

12:04 | 10.06.24 г.

Крайно разнообразен е профилът на останалите вкъщи хора, които не отидоха да гласуват на изборите. Гласували са най-вече твърдите ядра на политическите партии. Това коментира социологът Яница Петкова от "Галъп".

Обработените до момента протоколи показват, че 7 партии прекрачват прага на следващия парламент. Победител на тези избори е ГЕРБ-СДС, но голямата изненада е появата на партия "Величие" и гласуваното ѝ доверие от над 4%.

"Дори партиите, които влизат в Народното събрание, в абсолютен брой гласове получават по-малко, отколкото са получили на предишните парламентарни избори“, посочи Петкова.

„Има наказателен вот - не само по отношение на новата сила, която влиза в парламента, но и по отношение на квадратчето "Не подкрепям никого". Новата формация събира по-скоро протестен вот. Тя има значителен младежки вот. За нея са гласували хора от по-малките населени места, има и висшисти", коментира социологът.

Според Петкова има ясно изразено отношение на непредставеност и скъсване на връзката между партия и избирател. По думите ѝ партиите трябва да се замислят как да си върнат доверието на гражданите. 

"Има нарушено доверие и ниска легитимност на политическите партии. Партиите трябва да имат чувствителност към обществените проблеми и диалогът да е постоянен, а не просто да разчитат на подкрепа на идеологическа основа. Има групи, които не са представени във властта - възрастни хора, такива от малките населени места, маргинализирани общности. В същото време твърдите ядра са свръхпредставени в законодателната власт", каза още социологът за Bulgaria ON AIR.

„Нищо не може да се каже паради много ниската активност и малките обеми от реални гласове. Нещото, което можеше да вдигне някои от по-малките партии, е да се получи по-голямо отронване от партии от този порядък. БСП вече няма как да бъде донор", коментира политологът доц. Татяна Буруджиева. 

"Протоколите още не са преброени. Тепърва ще влизат гласове от чужбина. Очакваме разместване и по отношение на втория, третия и четвъртия. Ако наистина избирателната активност е толкова ниска, означава, че 1% се равнява на под 25 000 гласа", беляза отсоциологът Стефан Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите на социолога с тази активност можем да очакваме изненади.

"Да не забравяме, че това бяха избори 2 в 1. Имахме очакване, че изборите за Народно събрание ще издърпат избирателната активност и за ЕП. Получава се обратното. Наблюдаваме протест през негласуване. Печеливши са тези, които могат да мобилизират ядра", уточни той.

ГЕРБ е партия на властта, но не може да бъде пропуснат фактът, че губи много реални избиратели, посочи доц. Буруджиева. "Отиването на избори през есента ще означава още загуби… Експертно правителство ще получи подкрепа", прогнозира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 10.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още