fallback

За пети пъти в последните три години България гласува в предсрочни парламентарни избори

Вотът е 2 в 1 - и за Европейския парламент

08:55 | 09.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

За пети път от 2021 година насам в България се провеждат предсрочни парламентарни избори. В последните три години това е шестият вот за избор на народни представители. Този път те са в 2 в 1 - заедно с изборите за Европейски парламент. Изборният ден започна точно в 7 часа и ще приключи в 20 часа, с възможност за удължаване с още час, но не по-късно от 21 часа, ако пред избирателните секции има чакащи да гласуват.

Първи отвориха секциите в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия – 22 часа българско време на 8 юни (7:00 часа на 9 юни местно време), пише БТА. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско и Калифорния, САЩ – в 6 часа българско време в понеделник - 10 юни.

Избирателните секции в страната са 12 898, без секциите в лечебни заведения, места за задържане и други социални институции. От тях с подвижна секционна избирателна комисия ще се гласува в 322. В 9346 ще се гласува и с машини. Извън страната секциите са 769 в 60 държави, като в 245 от тях ще се гласува с машини. В 151 от тях ще се гласува само за Народно събрание, а с 94 машини ще се гласува и за двата избора

Според избирателните списъци правото да гласуват за 50-то Народно събрание имат 6,59 млн. души, а за Европейски парламент - 6,13 млн. души (без живеещите в Нова Зеландия, Исландия и Сингапур). От служебното правителство съобщиха в петък (7 юни), че списъците са обновени на базата на подадените данни от общинските администрации. В последните 10 дни, преди да се разпечатат, ГД ГРАО са направили и проверка на заявленията за гласуване по настоящ адрес, така че да няма дублиране на гласоподаватели с право на глас по настоящ и постоянен адрес.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщиха през изминалата седмица, че в изборите за Народно събрание ще участват 32 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции.За място в Европейския парламент ще участват 31 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 10 коалиции. България има 17 депутата в 705-местния парламент, където мандатите се разпределят пропорционално на броя на населението на европейските държави.

Възрастта за гласуване за ЕП е  различна, спрямо избирателните закони в страните от общността - 6 години в Австрия, Белгия, Германия и Малта, 17 години в Гърция и 18 години в останалите държави членки, отбелязват от институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 09.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още