fallback

Байдън затегна имиграционните правила в САЩ преди изборите

Ограниченията ще се активират, когато среднодневните арести по границата надхвърлят 2500 в продължение на седмица

21:45 | 04.06.24 г. 1

Мигранти, заловени да преминават незаконно границата между САЩ и Мексико, може да получат отказ да кандидатстват за убежище и бързо да бъдат депортирани или върнати в Мексико съгласно нови ограничения, които са част от обхватни мерки на президента на САЩ Джо Байдън, предава Ройтерс.

Новите мерки ще влязат в сила незабавно и ще имат изключения за непридружени деца, хора, които са изправени пред сериозни заплахи за здравето и безопасността си, и жертви на трафик, съобщи високопоставен официален представител пред репортери.

Демократът Байдън затегна подхода си към безопасността по границата в момент, когато имиграцията се очертава като основен проблем за американците преди изборите на 5 ноември. На тях той ще се изправи срещу републиканеца Доналд Тръмп в повторение на двубоя им от 2020 г.

Новите ограничения за убежището не са постоянни, съобщи американският представител. Те ще се активират, когато среднодневните арести по границата надхвърлят 2500 в продължение на седмица и ще бъдат поставяни на пауза, когато арестите спаднат под 1500 дневно, уточни представителят.

Мерките за възпиране „ще засилят значително последиците за тези, които пресичат южната граница незаконно“, коментира представителят, пожелал да остане анонимен.

Но остават неясни ключови оперативни въпроси за това как ще се прилагат новите мерки, включително как администрацията ще депортира бързо мигранти от далечни и отказващи сътрудничество страни и колко немексикански мигранти ще пожелае да приеме Мексико при новия правоприлагащ режим.

Байдън всъпи в длъжност през 2021 г. с обещанието да отмени някои от ограничителните имиграционни политики на Тръмп, но се бори с рекордни нива на мигранти, заловени да преминават незаконно, тенденция, която подлага на натиск американските гранични власти и градовете, които приемат новопристигналите. Той трябва да говори в Белия дом по-късно тази вечер.

Тръмп критикува Байдън, че е отменил политиките му и обеща обхватни ограничителни мерки, ако бъде преизбран.

Новите ограничения приличат на сходни политики, въведени от Тръмп, и използват правния статут 212(f), който беше в основата на въведените от бившия президент забрани за пътуване, които блокираха хора от редица населени предимно с мюсюлмани и други страни.

Очаква се новите ограничения да предизвикат съдебни оспорвания от групи за защита на имигрантите и на гражданските права, които критикуват Байдън, че възприема политики като на Тръмп и се отмята от законови задължения на САЩ към хората, търсещи убежище.

Преди съобщението предизборният щаб на Тръмп публикува изявление, в което критикува Байдън за високите нива на нелегална имиграция и заяви, че ходът за освобожваване на непълнолетните лица без придружител ще насърчи трафика на деца.

Бездействие в Конгреса

От месеци Байдън настоява безуспешно за приемане на законопроект в Сената, който ще затегне сигурността по границата, включително разпоредба, която прилича на последните му ходове. Законопроектът беше изработен от група сенатори от двете партии, но републиканците го отхвърлиха, след като Тръмп излезе в опозиция.

„Законодателството все още е единственият начин да отговорим за постоянно на проблемите с безопасността по границата и имиграционната реформа“, заяви заместник-прессекретарят на Белия сом Андрю Бейтс в меморандум.

Броят на мигрантите, заловени да преминават незаконно границата между САЩ и Мексико, намаля през последните месеци, тенденция, която американски официални представители отдават отчасти на засилените правоприлагащи мерки от мексиканска страна.

Клаудия Шейнбаум беше избрана за първата жена президент на Мексико с убедителна победа в неделя и ще встъпи в длъжност на 1 октомври. Ограниченията на Байдън по границата може да подложат на натиск Шейнбаум, която ще наследи президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, да задържи незаконните преминавания на ниско ниво.

Лопес Обрадор заяви на ежедневен брифинг, че очаква да говори с Байдън по телефона още днес и че страните „постигат добър напредък“ по проблема на имиграцията.

Според новите мерки за мигранти, които изразяват страх, че ще бъдат върнати в родината си, ще бъдат проучени други видове хуманитарна защита, но може да бъдат депортирани, ако получат отказ, съобщи официалният представител от администрацията на Байдън пред репортери. Получилите отказ ще бъдат изправени пред най-малко петгодишна забрана за повторно влизане и възможно наказателно преследване.

„Тези стъпки ще засилят системата за убежище, ще предотвратят претоварнането ѝ и ще пресеят тези, които нямат легитимни претенции“, заяви представителят.

Администрацията на Байдън предприе редица стъпки през последната година да затегне процеса по предоставяне на убежище, включително въведе регулация през май 2023 г., която затяга стандарта за първо искане на убежище.

Представители на администрацията на Байдън заявиха, че ефективността на американското правоприлагане е ограничена от липсата на ресурси в отсъствието на повече средства от Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:54 | 04.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още