fallback

Колко зелена е визията на Урсула фон дер Лайен всъщност

В своя мандат председателят на ЕК постигна странни коалиции и нетипични врагове

17:43 | 04.06.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изправяйки се пред предизвикателствата на войната в Украйна и в Израел, протестите на фермери и исканията на индустрията, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изглежда разколебана за своята Зелена сделка. Или поне така коментират европейските чиновници в кафенетата на Брюксел, пише Politico.

"Тя се оказа повече политик, отколкото се надявах", коментира един от тях пред изданието. 

Politico обаче отчита, че "зад кулисите" председателят на ЕК води истинска битка за своята Зелена сделка. Въпросът е дали при евентуален свой втори мандат, тя би продължила. Председателят на ЕК остава безмълвна в отговор на исканията за коментар от изданието.

Странни коалиции и опоненти

С опитите да  промени енергийната карта на ЕС Фон дер Лайен си спечели много критици, включително и в родната Германия. Преди ден либералната партия, която е част от управляващата коалиция, публикува списък с искания, за да дадат подкрепата си за втори мандат на своята сънародничка. Сред тях е например разрешението за продажбата на нови автомобили с двигатели, използващи горива от изкопаеми енергоизточници и след 2035 година  - сделка, която беше постигната с много труд от ЕК, или премахването на ограниченията  за емисиите от автомобилите.

Всичко това се прави с цел запазването на конкурентоспособността на ЕС, казват от "Свободни демократи" (FDP).  В партията наричат промените в политиката "Жълта сделка", използвайки цветът, избран за техен символ.

"Зелената сделка отиде твърде далеч", казват и в партията на Фон дер Лайен - Европейската народна партия (ЕНП). Консервативните политици се оплакват от загуба на места в местни избори заради протестите на фермерите, започнали още през 2023 година. Нещо повече - в партията са изправени пред конфликт между Манфред Вебер и Урсула фон дер Лайен, за който говорят всички и далеч не може да се нарече прикрит.

Вебер очакваше да оглави ЕК през 2019 година, когато изненадващо бившият министър на отбраната на Германия зае този пост, подкрепена от френския президент Еманюел Макрон.

В зелените си усилия Фон дер Лайен имаше силната подкрепа на социалдемократа Франс Тимерманс - двамата часове наред са убеждавали комисарите в правотата на политиките си, търсейки баланс по отношение на ограниченията. През 2019 година, подготвяйки Зелената сделка, те са били сами срещу двадесет и петимата комисари. Ако автомобилният сектор продължи своето свободно пътуване и ЕК отстъпи пред исканията на фермерите, кой ще бъде отговорен за намаляването на емисиите, питат те, стъпка по стъпка очертавайки политиката в тази област, допълва още Politico.

Това е европейският еквивалент на "човешкия крак на Луната", заявява Урсула фон дер Лайен, представяйки Зелената сделка през декември 2019 година.  

Очакванията са, че още зелени промени престоят - нови цели за емисиите и ВЕИ за 2035 година и 2040 година, решение за емисиите от селското стопанство, публични финанси за стимулиране на инвестициите в чиста енергия и насърчаване на европейските технологии в сектора.

Тези цели не са съвместими с предизборните обещания на ЕНП, които настояват, че фермерите трябва да бъдат защитени, подкрепят тезата, че пазарът трябва да реши сам и като цяло са на мнение, че ЕС трябва спре да избира жертвата/победителя на опитите за смекчаване на климатичните промени. Но и Урсула фон дер Лайен изглежда може да се откаже от някои от тях.

В Рим Антонио Таяни, който е един от ветераните в ЕНП, изброи редица политики на ЕК, които определи като неправилно преценени, а седящата до Фон дер Лайен дори не трепна. Малко преди това ЕК отстъпи пред исканията на фермерите, които се оплакаха от прекалените изисквания, поставени пред тях от мерките за опазване на околната среда.

Сега и Вебер, и Фон дер Лайен коментират, че работят в синхрон в ЕНП. И двамата са автори на предизборната програма на партията, за която те твърдят, че определя икономическия и екологичен път на ЕС за години напред. Целите за опазване на природата остават без промяна, казва говорител на комисията. Няма никакво съмнение обаче, че бъде ли преизбрана, "топенето на ледовете" в партията ще бъде подложено на критики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:44 | 04.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още