fallback

Извънредното заседание на парламента днес се провали поради липса на кворум

Видяхме огромно неуважение от страна на ГЕРБ-СДС, каза съпреседателят на ПП-ДБ Кирил Петков

16:29 | 02.06.24 г.

Парламентът не събра кворум за започване на извънредното заседание, свикано по разпореждане на Росица Кирова - "за председател на Народното събрание", по искане на „Продължаваме промяната-Демократична България“. 

При втория опит за начало на заседанието в залата се регистрираха 69 народни представители при необходими 121. Няма кворум, желая ви на всички хубав ден, обяви Росица Кирова (ГЕРБ-СДС). 

При първия опит се регистрираха 67 народни представители – един от ГЕРБ-СДС, 56 от „Продължаваме промяната-Демократична България“, девет от „Има такъв народ“ и един независим депутат.   

В пленарната зала беше служебният министър-председател Димитър Главчев.

Дневният ред на заседанието включваше обсъждане на проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия за сключване на Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ и изслушване на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев във връзка с резолюцията на ООН, утвърждаваща Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г. 

От "Възраждане" и от "БСП за България“ обявиха, че няма да участват в извънредното заседание на парламента.

Предизборна кампания е, трябва внимателно да подбираме темите, по които поправките в Конституцията ни дадоха право за свикване на Народното събрание (НС) по време на кампания, коментира пред журналисти зам.-председателят на парламента Росица Кирова, след първата неуспешна регистрация за начало на извънредното заседание днес.

Искам тази кампания да премине и продължи с малко повече аргументи, допълни Кирова и подчерта, че днес е ден на почит към подвига на Христо Ботев. Да не обръщаме всичко това в една голяма говорилня, след изборите ще можем да говорим по всички важни теми по ред и начин, предвидени в правилника, призова зам.-председателят на НС.

По думите й в дните от следващата седмица всички политически сили са заявили, че имат мероприятия по родните си места и не могат да пътуват за заседание в петък, а и в деня за размисъл да има заседание, е доста грубо и неудачно, обясни Кирова защо точно за днес е насрочила извънредното заседание. Тук в тази зала, ако има хора, които се чувстват комфортно, има други, които имат мероприятия и леко се чувстват използвани за това, че трябва да направят нещо, съгласно правилника, от което няма никаква полза, допълни тя.

Скандалите ескалират от хора, които много говорят по една тема и нямат какво друго да кажат, смята зам.-председателят на НС. Тя подчерта, че предизборната кампания е времето, в което политическите сили трябва да обявят програмите си за управление през следващите четири години. Всичко останало е фонов шум в момента, нищо не може да бъде променено, едно изслушване не може да промени всичко, което се случва в момента, каза Росица Кирова и добави, че истината винаги може да бъде разбрана, като посочи, че служебният премиер Димитър Главчев е дошъл в парламента за изслушването.

В днешния ден видяхме едно огромно неуважение от страна на ГЕРБ-СДС, коментира от своя страна Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“ и един от лидерите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ по време на брифинг в парламента по повод на проваленото заседание на Народното събрание днес. 

Петков коментира, че е неуважително от страна на ГЕРБ да извикат всички в неделя, тъй като заседанието бе насрочено от техния заместник-председател на парламента. По думите му второто неуважение е към техния министър-председател, който стоял сам и чакал да бъде изслушан и третото неуважение е към Деня на Христо Ботев. „В неделя да извикат всички, а те да не се появят“, коментира Петков. Според него най-голямото неуважение е към всички медицински сестри и млади лекари, които продължават да получават ниски заплати, по-ниски от заплатите, договорени от неговото  правителство преди две години.

Николай Денков посочи, че днес служебното правителство, с безмълвното съдействие на новото мнозинство в парламента, е отказало на българските лекари и медицински сестри да обсъди и да реши веднъж завинаги въпроса как да осигури достойни възнаграждения, които отговарят на техните знания и техните денонощни усилия да осигурят здравето на гражданите. ГЕРБ-ДПС и здравната мафия имат интерес държавните и общинските болници да не могат да осигурят достойно заплащане на българските специалисти, коментира той. 

Денков припомни, че целта им е минималните заплати на лекарите да бъдат поне равни на средната работна заплата за страната, а за медицинските сестри и специалисти - поне 80 процента от средната за страната.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:29 | 02.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още