fallback

С 2 млн. долара в час кампанията на Тръмп не страда от присъдата срещу него

За ден са били набрани близо 53 млн. долара - значителна сума, която е повече от две трети от всички 76 млн. долара, събрани през целия месец април

10:52 | 01.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

Кампанията на претендента за президентския пост в САЩ Доналд Тръмп е набрала 52,8 млн. долара, след като съдебни заседатели в Манхатън го признаха за виновен по делото „Сторми Даниълс“ – знак за това как бизнесменът и бивш държавен глава се възползва от правните си неволи, съобщава Bloomberg.

Донори са отпуснали сумата за 24 часа след обявяването на присъдата. Кампаниите както на Тръмп, така и на настоящия президент Джо Байдън представиха документи за набраните си средства след решението на съда от четвъртък. Тръмп бе признат за виновен по всички 34 обвинения за фалшифициране на бизнес документи, за да покрие плащания към порноактрисата Сторми Даниълс, с която е имал сексуален контакт.

Сумата от 52,8 млн. долара е огромна за един-единствен ден. Това е повече от две трети от всички 76 млн. долара, събрани през целия месец април – първият път, в който изпреварва Байдън по този показател, както и от 51 млн. долара, събрани предходния месец.

„Това е повече от 2 млн. долара на час“, коментираха от кампанията в позиция в петък. Повече от една трета от донорите са нови, става ясно още.

По-рано Тръмп определи себе си като политически затворник и заяви, че присъдата му бележи най-мрачния ден в американската история. Той настоява, че не е направил нищо нередно и правосъдието е „мъртво“ в САЩ. Той дава на донорите си, дарили над 47 долара, черна шапка с емблематичното му лого „Да направим Америка велика отново“ и думите „Никога няма да се предадем“, изписани отстрани.

Някои от най-силните дни за набиране на средства на Тръмп са били свързани с правните неволи на бившия президент. За ден бяха набрани 15,4 млн. долара, след като му бяха повдигнати обвиненията. Други 7,1 млн. долара пък бяха набрани след ареста му в Джорджия заради предполагаемите му усилия да отмени резултатите от изборите през 2020 г., когато загуби от Джо Байдън. Тогава бе направена и популярната му вече затворническа снимка.

Сумата от 52,8 млн. долара, набрани последно, включва само онлайн дарения, които обикновено се правят от хора, които даряват малки суми от по няколко стотин долара. присъдата има шанса още да подхрани набраните средства за май. Тръмп трябва да представи документацията за набраните средства общо за май до 20 юни.

Засега той може да разчита на подкрепата на милиардерката Мириам Аделсън и главният изпълнителен директор на Blackstone Стийв Шварцман – двама от най-големите донори на републиканците. Тръмп също така набра 40 млн. долара по време на кампания в Тексас, като голяма част от тях дойдоха от мениджъри в петролния и газов сектор, включително от председателя на Continental Resources Харълд Хам.

Тръмп е първият американски президент, който е бил осъден за престъпление. Делото в Джорджия и две други федерални разследвания – едно за злоупотреба с класифицирани документи и друго, свързано с ролята му в атаката на 6 януари срещу Капитолия, все още се водят, но вероятно няма да се стигне до съда преди ноемврийските избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:53 | 01.06.24 г.
fallback
Още от Политика виж още