fallback

Шведският разузнавач ASC 890 може да се превърне в лесна жертва на руските ВВС в Украйна

Руските системи за електронна борба не влияят на ATACMS, смята украински военен анализатор

07:52 | 30.05.24 г. 11

Швеция ще предостави военна помощ за Украйна на стойност 1,2 млрд. евро, съобщи правителството на страната. В пакета е включен разузнавателен самолет ASC 890, който се смята за един от най-добрите водачи на изтребителите F-16, които Украйна очаква през лятото.

Проблемът е, че този самолет е много уязвим, пише Forbes. Изданието прави паралел с руския аналог А-50, който стана лесна жертва на украинските ракети, когато се приближи в техния обсег. Скоростта на движение на А-50 е около 900 км/ч, а височината на полета - към 12 хил. м. Шведският ASC 890 лети със скорост около 480 км/ч и на височина - 7600 м, както и с като цяло ниска маневреност.

Радарите на самолета засичат различни цели - кораби, самолети, хеликоптери или ракети на разстояние до около 300-400 км.

Изданието посочва, че във войната в Украйна Русия използва една от най-мощните си ракети "въздух - въздух" - Р-37М, чийто обсег на действие е около 300 км. Носител на тези ракети са МиГ-31, което означава, че Русия може да заплашва този самолет на голяма дълбочина на украинска територия. Forbes посочва, че само присъствието на МиГ-31 често кара украинските пилоти да се откажат от мисии и да потърсят прикритие, а шведският разузнавач няма същата маневреност като изтребителите.

Западът се движи към промяна на позициите си за удари по руска територия

Западът може би върви към промяна на позициите си по отношение на ударите по руска територия, става ясно от медийни публикации. Те се позовават на думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който заяви в Молдова, че "вратата е отворена" по отношение на дискусиите по темата. Politico отбелязва, че раздвижване по темата има и в Германия, както и че някои европейски държви вече открито заявяват, че не поставят ограничения пред Украйна за използването на техните оръжия.

Ден по-рано френският президент Еманюел Макрон коментира след срещата си с германския канцлер Олаф Шолц, че Франция има намерение да разреши удари с нейните далекобойни ракети Scalp, чийто обсег е 300 км, по руска територия, но и ясно очерта възможните цели. "Трябва да позволим да неутрализират военни цели, от които се изстрелват ракети, военни щабове, от които се атакува Украйна", каза той, цитиран от The Wall Street Journal.

Макрон даде да се разбере, че френски ракети няма да бъдат използвани по градове, както и по места, които не се използват за атака към Украйна.

Анализатори отбелязват, че Харковска област не може да бъде защитена, ако не бъдат позволени удари по територия в Русия, откъдето се извършва непрекъснат обстрел към Украйна. В нощта срещу 30 май кметът на Харков Ихор Терхов съобщи за поредните бомби по обекти от критичната инфраструктура на града и за разрушен газопровод, изстреляни от Белгородска област.

Руските системи за радиоелектронна борба не могат да спрат ракетите ATACMS

Русия разработи успешно системи за радиоелектронна борба, които съществено намаляват ефективостта на западните оръжия. Според публикации в няколко западни издания засегнати са тези боеприпаси, които използват навигационни системи, за да постигнат целите си - например ракетите от системите за залпов огън HIMARS, ракетите GLSDB или Excalibur.

Но има и ракети, които не се влияят от блокирането на спътникови сигнали, защото просто не ги използват. Сред тях са например ракетите ATACMS, разработени преди почти 40 години. Тяхната система за насочване е инерционна и нямат нужда от сателит, обясни украинският военен експерт Роман Свитан в интервю за агенция Униан

Американската помощ започна да пристига в Украйна

Американската помощ вече започна да пристига в Украйна, но ще отнеме още време, за да достигне пълния си обем и да окаже подкрепа на украинските позиции, разказа съветникът в офиса на украинския президент Михайло Подоляк пред Bloomberg. Според украински наблюдатели именно очакването за военна подкрепа от САЩ е ускорило атаката към Харковска област в началото на май. Сега данните на украинския Център за стратегическа отбрана сочат, че позициите около Лукянци вече дават възможност за артилерийски обстрел към покрайнините на Харков.

Офанзивата там е опит на руските военни да използват липсата на ресурси в украинската армия - и по отношение на оръжия, и като състав. Но в същото време, ако фокусът на лятната офанзива на руснаците ще е Харков, то трябва да има прегрупиране на силите по цялата фронтова линия, отбелязват още анализаторите.

Украинският военен анализатор Константин Машовец отчита, че в посоката около Липци се вижда преминаване на руснаците към защита, но това не е така около Вовчанск, където се водят ожесточени градски боеве.

Данните на Генералния щаб на ВСУ за 826-я ден от началото на пълномащабната война показват известно забавяне на настъплението на север и щурм в Покровско направление. Руските части се опитват да се вклинят в защитата на Очеретине и там са отблъснати десет атаки. Блокирани са и повече от 20 атаки към Сокол, Невелско и Новоселивка Перша.

Руски военни кореспонденти съобщават за настъпление към позиции в източните покрайнини на Часов Яр. Геолокализирани кадри показват напредък към Иванивске - на югоизток от града. Има данни и за отказ от атаки към Роботине (Запорожка област) заради липсата на достатъчно средства за електронна защита.

През миналото денонощие са регистрирани повече от 102 директни бойни сблъсъка, подкрепени от 43 въздушни обстрела и използвани 69 авиационни бомби, посочва още ВСУ. Регистрирани са повече от 2600 обстрела по позиции на украинците с различни оръжия, включително и повече 360 дрона-камикадзе.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за атака с дронове и ракети ATACMS по цели около Кримския мост. Според публикации в социалните мрежи става въпрос за военни катери, които охраняват съоръжението. Назначените от Москва власти коментират, че са атакувани фериботи. Жители на Керч публикуваха съобщения за 20 силни взрива през нощта.

Путин: Всички чиновници трябва да работим като на фронтовата линия

Руските чиновници трябва да разберат в какъв исторически момент се намира страната в момента, призова президентът Владимир Путин по време на заседние на Съвета по стратегическо развитие и национални проекти. "Ако разберем това, то всички, всички са длъжни да работят като на фронтовата линия, всички трябва да се чувстват мобилизирани и само тогава ще постигнем целите, които сме си поставили", заяви той.

По време на заседанието бяха дискутирани основните цели за устойчиво икономическо и социално развитие на Русия.

По данни на британското правителство разходите, свързани с войната в Украйна, вече са 40% от общите разходи в руския бюджет, или това са 6% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Русия спира да публикува данни за производството на бензин

Русия ще спре да публикува данни за производството на бензин, тъй като те могат да бъдат използвани недобросъвестно за манипулация на пазара, съобщава РБК. Росстат публикува данни преди ден за намаляване на производството на горива с 1,7% на годишна база в периода януари - април 2024 година.

Само през април спадът е от почти 3 на сто.

Една от основните причини за този спад са ударите с дронове по някои от големите рафинерии в страната през последните месеци. Според оценките на международни анализатори при тези атаки капацитетът за преработка на петрол в Русия е намалял с 15 на сто.

От началото на пълномащабната война в Украйна Русия вече засекрети данните за добив и доставка на природен газ, които "Газпром" подаваше два пъти в месеца, както и данните за средната продажна цена на петрола, която публикуваше Министерството на финансите. Стратегическите компании също имат право да не показват публично финансовите си отчети, ако решат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:20 | 30.05.24 г.
fallback
Още от Политика виж още