fallback

Парламентът на Грузия отмени ветото върху закона за „чуждестранните агенти“

Президентът на страната Саломе Зурабишвили предупреди, че законодателството застрашава амбициите на Грузия за присъединяване към ЕС и НАТО

20:00 | 28.05.24 г. 3
Автор - снимка
Създател

Грузинските политици преодоляха президентското вето върху противоречивия закон за „чуждестранните агенти“, като пренебрегнаха масовите протести срещу това, което САЩ и Европейският съюз (ЕС) осъдиха като „вдъхновена от Кремъл“ мярка, съобщава Bloomberg.

Управляващата партия „Грузинска мечта“ гласува в парламента за приемане на закона за „прозрачността на чуждото влияние“ след възражението на президента Саломе Зурабишвили. Тя подкрепи протестиращите и предупреди, че законодателството застрашава амбициите на Грузия за присъединяване към ЕС и НАТО.

Правителството от своя страна заяви, че законът е необходим, за да разкрие финансирането на неправителствени организации и независими медии. Той заплашва глоби и лишаване от свобода до пет години за организации или лица, които получават поне 20% от доходите си от чужбина и не се регистрират в правителството като „преследващи интересите на чужда сила“.

Силите за борба с безредиците, използващи сълзотворен газ, лютив спрей и водни оръдия, се сблъскаха многократно с протестиращите, които се събраха в столицата Тбилиси, след като правителството обяви плановете си да приеме закона на 3 април.

САЩ и ЕС казват, че законът е подобен на този, който руският президент Владимир Путин използва, за да смаже продемократични групи в страната си. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отговори на това миналата седмица, като обяви цялостен преглед на сътрудничеството с Грузия и нова политика за ограничаване на визовия режим за лица, съучастници в подкопаването на демокрацията в страната.

ЕС, който даде на Грузия статут на кандидат през декември, заяви, че приемането на закона би застрашило шансовете на кавказката република да започне преговори за присъединяване с блока през есента.

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе отхвърли тези предупреждения, определяйки ги като "обидно изнудване". Той подкрепи твърденията на основателя на „Грузинска мечта“, Бидзина Иванишвили, че западна фракция планира да свали правителството с помощта на неправителствени организации и да тласне страната към война с Русия.

В неделя Зурабишвили отбеляза деня на независимостта на страната, като представи „Грузинска харта“, целяща да обедини опозиционните партии преди планираните парламентарни избори през октомври.

Тя призова партиите да подпишат хартата, която ги задължава да отменят закона и да подкрепят създаването на технократско правителство, което да реформира съдебната система, службите за сигурност и централната банка на Грузия, преди да свика нови избори.

Реториката на правителството е „антизападна, антиевропейска, от върха до дъното на управляващата партия“, каза от своя страна Зурабишвили в интервю за Bloomberg на 17 май. То използва „руски език“, за да атакува партньорите на САЩ и ЕС, които са помагали на Грузия в продължение на 30 години, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:29 | 28.05.24 г.
fallback
Още от Политика виж още