fallback

„Тренд“: Три партии са със сходен резултат на предстоящите парламентарни избори

Социологическата агенция предвижда, че шест партии ще имат народни представители след предсрочния вот

09:13 | 22.05.24 г.

Близо 11 процентни пункта е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на предсрочните парламентарни избори, сочи проучване на социологическа агенция „Тренд“ за електоралните нагласи. То е проведено между 11 и 18 май по поръчка на „24 часа“ сред 1003 пълнолетни граждани.

Очаква се правото си на глас да упражнят между 2,5 и 2,7 млн. избиратели, или около 48% от пълнолетните на територията на страната. За Европейските избори декларираната активност е с 3 пункта по-ниска.

В първата половина от кампанията не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите, отчитат социолозите. Сред заявилите, че ще гласуват, 26,1% биха дали гласа си за ГЕРБ. Следва група от три формации, които са със сходен резултат – ПП-ДБ (15,4%), ДПС (14,9%) и „Възраждане“ (14,8%), а подредбата им ще се реши в хода на оставащата кампания. Според „Тренд“ в парламента ще влязат още БСП с 8,5% и „Има такъв народ“ с 5,5%.

Източник: Тренд

Под бариерата остават „Солидарна България“ (2,4%), „Синя България“ (1,8%), „Левицата“ (1,4%), „Български възход“ (1,2%) и ВМРО (1,1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Сходни са резултатите и сред заявилите, че ще гласуват за европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за ПП-ДБ (16,1%) и „Възраждане“ (15,1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Източник: Тренд

От „Тренд“ уточняват, че заради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:13 | 22.05.24 г.
fallback
Още от Политика виж още