fallback

Русия нанесе удар по курорт край Харков

Лондон изпрати на Украйна 80 ракети за противовъздушна отбрана

08:12 | 20.05.24 г. 15
Автор - снимка
Създател

Русия нанесе удар по езерен курорт в покрайнините на Харков и села в околността в неделя, убивайки най-малко 11 души и ранявайки десетки. Прокуратурата съобщи, че в курорта са загинали шестима души, един е изчезнал, а 27 са ранени, предаде БГНЕС.

Спасителите са заявили, че първоначалният удар е бил последван от втори около 20 минути по-късно, насочен към екипите на спешна помощ на мястото на инцидента.

"Тук никога не е имало войници", казва Ярослав Трофимко, полицейски инспектор, който пристигнал след първия удар и след това бил застигнат от втория. Още петима души са убити и девет ранени по-късно през деня в две села в Купянска област. Местният губернатор Олег Синехубов заяви, че руските сили са обстрелвали две села в областта със самоходен гранатомет за залпов огън.

Прокуратурата съобщи, че един човек е загинал при руски обстрел в град Вовчанск - град, който е в центъра на руското нахлуване, започнало преди малко повече от седмица. Трима души са били ранени. Ракетните удари бяха последните от постоянните руски атаки през последните седмици в Харковска област в Североизточна Украйна, където руските войски започнаха настъпление.

Лондон изпрати на Украйна 80 ракети за противовъздушна отбрана

Британският министър на отбраната Грант Шапс обяви изпращането на 80 ракети за противовъздушна отбрана, 1 млн. боеприпаси и 20 амфибийни бронирани високопроходими машини BvS 10 Viking за Украйна. Доставката от Великобритания включва и безпилотни летателни апарати, бронежилетки и оборудване, необходимо за разминиране.

"Точно това направи Великобритания днес", написа министърът на отбраната в профила си в X, като приложи снимка с информация за доставките. Данните са за трите седмици, откакто Великобритания увеличи финансовата си помощ за Украйна до 3 млрд. паунда (3,8 млрд. долара).

Графиката показва, че до края на май Обединеното кралство възнамерява да изпрати на Украйна още 20 ракети за противовъздушна отбрана, с което броят на ракетите ще достигне 100. Лондон е прехвърлил на Киев 20 системи за разминиране, 4000 разузнавателни дрона, резервни части за оборудване и военни боеприпаси.

На 3 май британският министър на външните работи Дейвид Камерън обеща по време на посещение в Киев да продължи да отделя 3 млрд. паунда (3,8 млрд. долара) годишно за подпомагане на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Той също така заяви, че Украйна може да нанася удари по руска територия с оръжия, доставени от Обединеното кралство.

През януари Великобритания одобри военна помощ за Украйна в размер на 2,5 млрд. паунда (3,17 млрд. долара) през 2024 и 2025 г. През април британският министър-председател Риши Сунак обяви плановете си да увеличи помощта до 617 млн. долара. Според премиера Лондон ще прехвърли на Киев 400 превозни средства, 1600 оръжия и 4 млн. боеприпаси.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 20.05.24 г.
fallback
Още от Политика виж още