fallback

Изборите в Каталуния откриват нова възможност на изгнаника Пучдемон

Допитванията предвиждат удобна преднина за кандидата на Испанската социалистическа работническа партия Салвадор Иля

13:30 | 12.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Каталунците гласуват днес на регионални избори, на които трябва да избират между живеещ в изгнание сепаратистки лидер, който беше начело на опита за отделяне на автономната област от Испания през 2017 г., и социалистическо правителство, което е против независимостта, предаде Ройтерс.

Допитванията предвиждат удобна преднина за кандидата на Испанската социалистическа работническа партия Салвадор Иля пред твърдолинейните сепаратисти от партия „Жунтс“ („Заедно за Каталуния“) и по-умерения им съперник „Републиканска левица на Каталуния“ (РЛК), която в момента управлява богатия североизточен испански регион.

Кандидатът на либерално-консервативната партия „Жунтс“ е Карлес Пучдемон. Той беше начело на Каталуния по време на злополучния опит за изтръгване на автономната област от управлението на Испания през 2017 г., преди да избяга в Белгия и да поеме обещание за възкреси опита за отделяне.

„Днес сме по-силни, по-издръжливи и по-решителни. Времето за завръщане настъпи“, каза в петък Пучдемон на митинг при закриването на кампанията в Южна Франция, близо до границата с Каталуния.

Срещу Пучдемон в Испания е в ход наказателно преследване заради неуспешния опит за получаване на независимост, предизвикал най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия. Той се готви да се завърне у дома след амнистия, инициирана от социалистическото правителство, която би анулирала заповедта за ареста му.

„Ние сме най-голямата нация в Европа, която не е държава и (Испания) не е в състояние да ни попречи да работим неуморно за постигане на независимост“, каза Пучдемон.

Социалистите са напът да спечелят 40 места в каталунския регионален парламент, „Жунтс“ се очаква да получат 34 места, а РЛК начело с Пере Арагонес – 26, според резултати от достоверно допитване на в. „Паис“.

Правителство начело със социалистите на испанския премиер Педро Санчес в Каталуния ще сложи край на десетилетие на сепаратистки правителства, които разбуниха испанската политика, и ще бъде оправдание за отстъпчивия подход на Санчес по отношение на Каталуния.

„Нуждаем се от промяна на 12 май и само Салвадор Иля може да я поведе“, каза Санчес на заключителния митинг на социалистите в Барселона, изтъквайки, че единствено Иля може да донесе стабилност и да подобри социалния климат в региона.

Не е сигурно как ще се отрази изненадващият ход на Санчес миналия месец, когато той обяви, че обмисля оставка заради, по думите му, клеветническа кампания срещу семейството му, организирана от десни опоненти.

Според социалистически източник този ход на Санчес е „мобилизирал голям брой гласоподаватели на социалистите“.

Някои проучвания показват, че около 40 процента от избирателите не са решили за кого да гласуват, така че е възможен всякакъв резултат.

Който и да победи в Каталуния, вероятно ще трябва да управлява в коалиция, тъй като нито една партия няма да надхвърли прага от 68 мандата, за да разполага с мнозинство.

Ако социалистите победят, те може да търсят коалиция с „Жунтс“ или РЛК, макар че и двете сепаратистки партии до момента изключват такава възможност.

Ако не сполучат, те може да се опитат да постигнат още по-малко вероятно партньорство с Народната партия – основният им съперник на национално ниво.

Ако вземат властта, „Жунтс“ и РЛК ще се опитат да оглавят ново обявяващо се за независимост правителство. Но някои анкети показват, че няма да им достигнат нужните мандати, дори и с подкрепата на по-малки сепаратистки партии.

Ако до месец август преговорите за правителство останат неуспешни, през октомври в Каталуния ще има нови избори.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:22 | 12.05.24 г.
fallback
Още от Политика виж още