fallback

Визитата на Си Дзинпин съживи разделението в Европа от Студената война

Си говори за избягване на нова Студена война, но дипломацията му съживи разделенията, като изправи Източна срещу Западна Европа

18:45 | 11.05.24 г. 3

Освен възможности за снимки и някои местни деликатеси китайският президент Си Дзинпин не получи – и не даде, много в двата си дни във Франция с президента Еманюел Макрон тази седмица. Но посещението на Си в Източна Европа се оказа по-продуктивно, като му позволи да добави Сърбия към списъка от страни, подкрепящи визията му за световния ред, и се възползва от все по-обтегнатите отношения между Унгария и Европейския съюз. Макар че Си говори за избягване на „нова Студена война“, неговата дипломация съживи разделенията от последната, като изправи Източна срещу Западна Европа. Bloomberg обобщава някои от ключовите моменти от посещението на китайския президент и посочва какво да наблюдаваме през следващите месеци.

Без сделки във Франция

Макрон се надяваше, че чрез изграждането на по-близки лични връзки ще може да убеди китайския президент да повлияе на Владимир Путин да прекрати войната на Русия в Украйна. Но Си не промени много становището на Китай. „Китай разбира последиците от украинската криза за хората в Европа“, написа той в статия, публикувана във френския вестник Le Figaro. Това е почти същата съпричастност, която Си показва от началото на конфликта.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която се включи в тристранна стреща в Париж, също изтъкна „екзистенциалния характер“ на войната. По-късно Си критикува натиска на Брюксел и предупреди да не се използва конфликтът като инструмент за критикуване на Китай.

Ако се е надявал да забие клин в отношенията между ЕС и САЩ, Си не постигна голям успех. След срещата със Си Фон дер Лайен заяви, че блокът е подготвен да използва всички налични инструменти, за да отблъсне несправедливи по думите ѝ практики от Китай, които остават притеснение в САЩ. Си категорично отхвърля подобни твърдения.

Мили очи за повече юани

Си обяви редица нови инвестииции в Будапеща и посочи Унгария на премиера Виктор Орбан като модел за възможни отношения на ЕС с втората по големина икономика в света. Той също така пое ангажименти за изграждане на инфраструктура, която ще помогне за преноса на продукти в целия блок от китайски заводи, планирани в Унгария. Китайският гигант при електромобилите BYD преди време избра страната за първия си автомобилен завод в Европа, страната е и център за производство на батерии.

Правителството на Унгария, което се нуждае от пари, се стреми да си осигури финансиране и нови стимули за икономиката. Сред сключените договори имаше и такъв за скъп ремонт на остаряващата железопътна мрежа в страната и строителството на дълго отлаганата връзка между летището в Будапеща и центъра на унгарската столица. Инвестицията беше обявена от външния министър Петер Сиярто. Унгария ще се стреми също да задълбочи сътрудничеството с Унгария, за да развие дигитализацията в страната.

Без граници със Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич организира голям прием на Си в Белград с множество, което ликуваше и развяваше национални знамена. Това беше пиар победа за него в Китай подобно на храненето и поенето на Си във Франция. Темата дори набра популярност в социалната мрежа Weibo.

Вучич обяви безгранично сътрудничество между двете страни в унисон с безграничното приятелство на Москва с Пекин (и може би напомняне за подкрепата за Русия и нейния дневен ред). Си привлече също Сърбия в „общност със споделено бъдеще“, като тя стана първата европейска страна, която се присъединява към усилията на Китай за изграждане на коалиция, предизвикваща доминирания от САЩ световен ред.

В знак за икономическите ползи от партньор като Китай Си заяви, че от 1 юли ще влезе в сила споразумение за свободна търговия със Сърбия и допълни, че страната му ще разшири вноса на земеделски стоки и ще пусне повече директни полети. Централните банки на двете страни също ще работят по клирингово споразумение в юани, за да затвърдят бизнес и търговските си връзки. Сърбия твърди също, че ще държи част от чуждестранните си резерви в юани, пропорционално на дълга на страната към Китай, който расте.

Завой на изток, отново

В Унгария Си похвали „независимата“ външна политика на Орбан, след като призова Будапеща да ръководи отношенията на региона с Китай. Китайските държавни медии стигнаха дотам, че да нарекат Унгария „най-западната от източните нации“ в опит да изтъкнат културните сходства между двете страни. (Те не са много.)

Това не е първото усилие на Китай да раздели блока. Пекин създаде механизъм за укрепване на връзките с 16 страни от Централна и Източна Европа през 2012 г. Но въодушевлението към рамката постепенно намаля, страните бяха притеснени от разширявашите се търговски дисбаланси, а Китай не успя да изпълни и обещанията за инвестиции на стойност милиарди долари. (Тогава дойде нашествието на Русия в Украйна, което предизвика по-широко преосмисляне на отношенията с Китай.) Литва и три балтийски страни обявиха официално решението си да напуснат инициативата, като на практика пратиха формата в миналото.

В Белград Си обеща също „никога да не забрави“ бомбардирането на китайското посолство от сили на НАТО. Той каза това на 25-ата годишнина от атаката. Американски ракети убиха трима китайски журналисти при удара през 1999 г., който Белият дом нарече по-късно грешка и обвини за него неверни карти. Си не посети мястото на бившото посолство.

Какво да наблюдаваме?

Китай и Франция подписаха 18 двустранни споразумения за сътрудничество при посещението на Си. Възможно е да се стигне до примирие по въпроса за коняка. Китайското министерство на търговията започна антидъмпингово разследване на алкохолни стоки от ЕС по-рано тази година в отговор на започнатото от съюза разследване на субсидиите на електромобили от Китай миналия октомври. ЕС може да наложи временни субсидии на електромобилите след девет месеца, така че крайният срок през юли наближава. Си каза също, че Китай „приветства“ френски земеделски стоки и козметични продукти, но ако споровете заради прекомерния производствен капатицет на Китай се развият в търговска война, тези области лесно може да се превърнат в следващите мишени.

А колкото до Украйна, предстоящото посещение на Путин в Пекин ще покаже доколко Макрон е успял да повлияе на Си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 11.05.24 г.
fallback
Още от Политика виж още