fallback

Путин: Западът се опитва да подмени истината за Втората световна война

На вял парад за Деня на победата бяха представени нови бронирани автомобили и линейки

11:28 | 09.05.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Западът се опитва да подмени истината за Втората световна война, защото тя пречи на колониалната политика, заяви руският президент Владимир Путин в своята реч на Червения площад по повод 79-та годишнина от края на Втората световна война. "Реваншизмът, подигравките с историята, желанието да се оправдаят последователите на неонацизма са част от общата политика на западните елити за разпалване на все повече регионални конфликти, междуетническа и междурелигиозна вражда, ограничаване на суверени", заяви Путин.

Той беше категоричен, че светът очевидно не е научил уроците от световната война и отбеляза, че битките за Москва, Курск, Харков, край Минск, Смоленск и Киев, както и обсадата на Сталинград, са решили хода на войната. "Ние никога не сме принизявали значението на втория фронт и приноса на съюзниците", допълни Путин.

Стратегически ракетен комплекс "Ярс". Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Той отбеляза още, че Москва почита всички войници от антихитлеристката коалиция, но в същото време тази година Русия не спомена Украйна и участниците от Украйна във Втората световна война в списъка със страните, които са допринесли за победата. Украйна е втората след Русия по брой участници в бойните действия и жертви от Втората световна война в състава на СССР.

За първи път в парада на Червения площад участват и войници от войната в Украйна. Те бяха обявени от Путин като герои на цяла Русия.

В своята реч Владимир Путин заяви още, че Русия няма да допусне глобален конфликт, но и няма да позволи заплахи срещу нея. Преди дни държавният глава нареди ядрени учения като официално властите в страната уточниха, че целта е "охлаждане на страстите" на Запада.

С минута мълчание бяха почетени жертвите от Втората световна война и Путин добави към тях и загиналите при "варварски обстрел и терористични атаки на неонацистите".

Президентът на Гвинея-Бисау Умаро Сисоко Ембало, руският президент Владимир Путин, таджикистанският президент Емомали Рахмон и узбекистанският президент Шавкат Мирзийоев по време на парада. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

И тази година в парада участваше един-единствен танк - музейният експонат Т-34, който по традиция открива парада на военната техника. За първи път обаче бяха представени бронирани автомобили за превозване на личен състав на бойното поле и санитарните машини за евакуация "Линза".

Фокусът беше на ракетните комплекси, като беше представена стратегическата ракета "Ярс". Участваха и комплекси "Искандер М" и С-400, които Русия активно използва за удари по Харков, Одеса и други градове в Украйна. Те са трудна цел за украинските системи за ПВО.

Въпреки снеговалежа в руската столица в парада участва и бойна авиация - общо 15 самолета от различни видове - МиГ 29, както и Су-25, Су-27 и Су-30.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 09.05.24 г.
fallback
Още от Политика виж още