fallback

Отстраниха Росен Желязков като председател на Народното събрание

Решението беше подкрепено от 129 народни представители

12:30 | 25.04.24 г. 5
Автор - снимка
Автор

Парламентът освободи председателя на Народното събрание Росен Желязков. Решението беше подкрепено от 129 народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, „против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Проектът на решение за предсрочно освобождаване на  председателя на Народното събрание беше внесен и подписан вчера от народните представители от „Продължаваме промяната - Демократична България" и от „БСП за България". Основанието е системното неизпълнение на задълженията му като председател. Като аргументи бяха изведени случаи на нарушаване на парламентарния правилник, сред които внасянето на извънредна точка за освобождаването на управителя на НЗОК, въпреки че се е отказал от подадената оставка, както и нежеланието на Желязков парламентът да започете с минута мълчание жертвите на арменския геноцид.

Правилникът на НС предвижда, че предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано.

„Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Всички ние в тази зала сме хора, но хора, пратени от други хора, за да работим за хората. Като хора имаме нашите страсти, но като народни представители, имаме отговорност", заяви Желязков пред депутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 25.04.24 г.
fallback
Още от Политика виж още