fallback

Турция ограничава износа към Израел

По-рано Израел отхвърли молбата на Турция за хуманитарни помощи за Ивицата Газа по въздух

11:32 | 09.04.24 г.

Турските власти обявиха ограничения върху износа за Израел. Това се случва, след като президентът Реджеп Ердоган беше изправен пред критики, че не е спрял търговията със страната, предаде Bloomberg.

Министерството на търговията в южната ни съседка възпира износа на 54 продукта, които могат да се използват и за военни цели. Списъкът включва строителни материали като цимент, стоманени и алуминиеви изделия.

Турският външен министър Хакан Фидан съобщи в понеделник вечер, че Израел е отхвърлил молбата на Анкара да се включи в предоставянето на хуманитарни помощи за Ивицата Газа по въздух. Това допълнително засили напрежението между двете държави.

През уикенда хиляди протестиращи разкритикуваха президента за поддържането на търговия с еврейската държава на фона на продължаващата война с „Хамас“ в Газа. Демонстрациите бяха организирани по-малко от седмица, след като Ердоган претърпя поражение на местните избори на 31 март отчасти поради подобни обвинения.

Турция и Израел остават разделени относно статута на палестинските територии и Израел обвинява Анкара, че подкрепя „Хамас“. Турция е член на НАТО, но за разлика от САЩ и Европейския съюз не смята организацията за терористична. Ердоган нарече екстремистите на групировката „борци за свобода“, въпреки че не прекъсна напълно връзките си с Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 10.04.24 г.
fallback
Още от Политика виж още