fallback

Депутатите ще променят Закона за БНБ заради служебния премиер

Парламентът ще премахва пречките управителят и подуправителите да застават начело на служебно правителство

16:28 | 29.03.24 г. 5

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за БНБ, с които се премахват пречките управителят и подуправителите на БНБ да могат да бъдат назначавани за служебни премиери. Веднага след това законопроектът бе внесен за гласуване в пленарна зала, предаде БНР.

Досега в законовия текст беше записано, че те не могат да заемат друга платена длъжност, с изключение на преподавателски ангажимент.

Промените в Закона за БНБ предвиждат лицата, които са назначени за служебен премиер, да ползват неплатен годишен отпуск за времето, в което изпълняват тази длъжност, а след освобождаването им да продължат мандата, за който са избрани.

По-рано днес подуправителят на БНБ Андрей Гюров заяви след срещата си с президента Румен Радев относно процедурата за назначаване на служебен министър-председател, че включването на управителя и подуправителите на централната банка в тази процедура е решение на законодателя. „Аз съм тук да изпълним конституционната процедура“, посочи той, цитиран от БТА. И уточни, че с държавния глава са обсъдили ролята и задачите на БНБ в процеса на присъединяване към еврозоната.

На въпрос дали би станал служебен премиер, Гюров заяви, че това са хипотетични въпроси, а отговорността е в ръцете на президента да намери решение.

Припомняме, че президентът продължава втори ден срещите си във връзка с процедурата за назначаване на служебен министър-председател. Вчера Румен Радев се срещна с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на БНБ Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:29 | 29.03.24 г.
fallback
Още от Политика виж още