fallback

Премиерът Николай Денков депозира оставката си в парламента

ПП-ДБ ще предложи утре Народното събрание да гласува оставката на правителство

17:16 | 05.03.24 г.

Оставката на министър-председателя Николай Денков е депозирана преди минути в деловодството на Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Парламентарната група на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" обяви, че ще предложи утре (6 март) Народното събрание ефективно да приеме чрез гласуване оставката на правителството на Николай Денков. 

По-рано днес Националното съвещание на ГЕРБ даде мандат за преговори с ПП-ДБ за коалиционно споразумение в рамките на 49-ото Народно събрание. Лидерът Бойко Борисов поиска последен шанс за преговори и ясно даде да се разбере, че не е време за предсрочни избори.

ГЕРБ излъчи дамски преговорен екип в състав Мария Габриел, Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова. По думите на Борисов започва решаваща седмица.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че ротацията в сегашния ѝ вариант е безсмислена.

Вицепремиерът Мария Габриел настоя ГЕРБ да имат тежест в бъдещия кабинет.

"Факт е, че ГЕРБ - победител на изборите с най-много гласове в Народното събрание, най-голямата и най-силната партия, няма усещането за равнопоставеност в правителството. България има нужда от редовно и стабилно управление, но то е възможно само с ГЕРБ-СДС. Ако ще има България стабилно правителство, то думата на партията ще тежи. Ако ще се вземат решения, то те трябва да отразяват и нашите искания и грижа за хората. Това искахме преди девет месеца, това искаме и сега - ясна отговорност за правителство, изпълняващо ангажименти за цял мандат", каза Габриел, цитирана от БНР.

Партия ГЕРБ предостави два документа на ПП-ДБ – "Споразумение за съвместно управления в мандата на 49-ото Народно събрание между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ" и "Механизъм за вземане на решения". 

В тях става ясно, че структурата на Министерския съвет е с един вицепремиер, а Мария Габриел е премиер и външен министър, а Николай Денков - неин заместник и образователен министър.

Борисов предупреди, че ако няма смяна на министри, провалът ще е за Габриел: "Провалиш ли се ти, ние ще се сгромолясаме".

В споразумението се обръща внимание още, че има избор на 25 регулатора, при които решенията ще трябва да се вземат с квалифицирано мнозинство от две трети, или минимум 160 народни представители, което автоматично включва ДПС в тяхното разпределение.

От ПП-ДБ приемат решението на националното съвещание на ГЕРБ да даде мандат за преговори за коалиционно споразумение като стъпка към създаването на атмосфера за конструктивен диалог. ПП-ДБ призовават ГЕРБ да започнат преговорите веднага, след като вицепремиерът Мария Габриел се завърне в страната. 

Преговорният екип на ПП-ДБ ще се състои от лидерите на коалицията и сегашния премиер Николай Денков. 

Очаква се Денков да даде изявление в 19 часа тази вечер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:32 | 05.03.24 г.
fallback
Още от Политика виж още