IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори мандат на Тръмп ще доведе до турбо изолационизъм

Светът трябва да е подготвен за трансакционна външна политика на Америка

11:11 | 15.02.24 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Как да тълкуват традиционните съюзници на Америка използваните от републиканците хватки в Конгреса, целящи да осуетят законопроекта за предоставяне на милиарди долари помощ на Украйна? Или коментарите на Доналд Тръмп, поставящи под въпрос доктрината на НАТО за колективната отбрана?

Краткият отговор е: с тревога, пише външният редактор на Financial Times Алек Расъл. По-обстойният е: да се подготвят чрез незабавно планиране за възможността от ултра-изолационистки втори мандат на Тръмп, защото този път хората му изглежда са готови.

Блокирането на законопроекта в Сената, който трябваше да предостави жизненоважни 60 милиарда долара за военните усилия на Украйна, както и да въведе по-строги имиграционни политики, беше срамно. (Впоследствие законопроектът бе приет, но едва ли ще мине през Камарата на представителите, където републиканците имат мнозинство – бел. прев.) Последното нещо, което Тръмп, фаворитът за кандидат на републиканците за президентските избори през ноември, искаше, беше закон, който позволява на президента Джо Байдън, предполагаемия кандидат на демократите, да изглежда твърд относно имиграцията. Украйна, която отчаяно се нуждае от оръжията, които законопроектът би финансирал, е косвена жертва.

Полският премиер Доналд Туск отговори, отразявайки мнението на повечето лидери на ЕС. „Скъпи републикански сенатори на Америка. Роналд Рейгън, който помогна на милиони от нас да си върнем свободата и независимостта, сигурно се обръща в гроба си днес“, написа той в X.

Неговото цитиране на Рейгън е уместно. Необходима е интелектуална гимнастика у десните мислители сега, за да твърдят, както правят някои, че изоставянето на Украйна е в съответствие с традиционната ястребова нагласа на Републиканската партия по отношение на Русия.

Но основното послание от аналитичните центрове, подхранващи идеите на Тръмп, по-специално консервативната Heritage Foundation, която сега преживява нещо като възраждане, е ясно. Вторият мандат на Тръмп ще доведе до американски турбо изолационизъм. За разлика от първия му мандат, този път ще има план за действие от първия ден.

Расъл Воот, последният бюджетен директор на Тръмп и президент на Центъра за обновяване на Америка, друг приближен нему аналитичен център, отхвърля обвинението в изолационизъм, често отправяно към поддръжниците на Тръмп като „клевета“. Ние вярваме в „силата“ на Америка, казва той и добавя: „Не засягайте нашите интереси.“

Но отношенията, пояснява той, ще бъдат двустранни и основани на „взаимен интерес“, а не многостранни. Накратко, това е трансакционна философия, която кара изолационзима на Джордж Буш-младши да изглежда близък до глобализма на ООН.

В основата на този опростен светоглед е една преосмислена, ако не и отслабена НАТО. Първата част от критиката на Тръмп, че европейците трябва да поемат по-голям дял от финансирането на алианса, е почти безспорна. Европа в продължение на десетилетия на практика се ползваше от чадъра на Америка.

Така че това е боен вик. Колкото повече европейските сили могат да покажат своя ангажимент да харчат повече за отбрана, толкова по-голям е шансът те да успеят да се противопоставят на второто и по-радикално предизвикателство на Тръмп спрямо НАТО. А именно, той постави под въпрос основополагащата идея, че атака срещу един член е атака срещу всички. Той каза на съюзниците, че ще „насърчи“ Русия да нападне членове на пакта, които не са изпълнили целта да харчат 2 процента от БВП за отбрана.

„Старата идея за колективната отбрана на НАТО трябва да бъде преоценена“, посочва Воот. След разширяването си към Източна Европа след Студената война НАТО стана твърде разтегнат. Имаме по-тесен поглед върху нашите интереси, отколкото Естония например би искала да имаме.“

Що се отнася до Украйна, тя просто не е стратегически интерес сега, изтъква той. На Владимир Путин беше попречено да изпълни първоначалния си план да подчини страната. Време е да продължим напред и да се съсредоточим върху „действителната заплаха, която е Китай“.

Неотдавнашното предупреждение на Тръмп, че ще обмисли мито от над 60 процента върху китайския внос, подчертава този подход. Това може и да е променило широко разпространеното мнение в Пекин, че Тръмп е за предпочитане пред упорито стратегическия Байдън.

Но за съюзниците в Азиатско-Тихоокеанския регион, макар акцентът върху Китай би бил добре дошъл, транзакционният уклон е обезпокоителен. Политик от региона казва, че Япония, Южна Корея и Австралия традиционно са свързани със САЩ като сателити. „Сега може да се наложи на сателитите да се координират без центъра.“

Европа също е изправена пред повратен момент. Избухването на Туск предполага, че Полша няма лесно да стане обект на двустранна сделка от страна на Тръмп. Във Великобритания опозиционната Лейбъристка партия е права да мисли за варианти за засилване на ролята си в европейската отбрана, ако дойде на власт. Франция и Великобритания, двете водещи военни сили в Европа, трябва отново да преоценят как техните въоръжени сили могат да си сътрудничат.

Украинските официални лица възлагат надеждите си на идеята, че не може да се вярва на всичко, което се чува в трескавата изборна кампания в САЩ, и че финансирането от 60 милиарда долара може да бъде прието чрез нов законопроект.

Освен това, в случай на победа на Тръмп, вътрешният му дневен ред може да го погълне. Heritage Foundation изложи амбициозен план за съкращаване на държавните органи и разширяване на президентската власт - огромна, спорна и вероятно неосъществима цел.

Все пак Байдън може да бъде преизбран. Засега проучванията на общественото мнение не му отдават дължимото за доброто състояние на икономиката, но изборите са чак в края на годината. В чужбина обаче нямат извинение да не се подготвят, и то бързо. Промяната в Европа по отношение на разходите за отбрана така или иначе е отдавна закъсняла, завършва Расъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 месеца
Нещата все повече се задълбочават. Тромпет споменава излизане от НАТО, Европа не може да си върже е ергийния баланс, а щяла да произве да оръжия да борела Русия. Психозата се задълбочава, разумът мълчи, *** навсякъде, Урсулата кандидат за втори мандат и др. Абе, хора, наред ли сте? Тръмп нахлебнили неще, и вредите. Кога ще се научите сами за себе си да отговаряте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 4 месеца
...НервАци ли виждат очите ми тудей? Минуси слагали, ала-бала... Ама как не И пожелаете бе, скъпи ми "приятели на Америка", тя да се оправи от упадъка, в който затъва? Искате да ни се меси още ли? Вероятно, защото, НИЕ от това, сме цъфнали и върнали? Не сте наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 месеца
До: khao Оооо, Кухаофф, хау ду ю ду уа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 4
Pyramid
преди 4 месеца
"Втори мандат на Тръмп ще доведе до турбо изолационизъм. Светът трябва да е подготвен за трансакционна външна политика на Америка" . Искрено се надявам, ако няма друг избор, да дойде по-адекватен президент на щатите. Някой, който да е дееспособен и да намали поне частично, да се меси на страни като нашата. Те имат прекалено много и прекалено тежки вътрешни проблеми, за да им се натискане и ние. Срамота е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 6
wart
преди 4 месеца
Евро...гейовете ги хвана паника ако Тръм спечели . Кой ще ги защитава срещу лошият Путин. Много просто досега лижехте зад...ника на Задокеанският си господар а сега ще смените господаря си. Какво значение има на кого ще служите щом сте колония .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 13
khao
преди 4 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka измекяяр, защо си мислиш че ми пука какво иска няква долна твааар ? :):) тук съм зада слушам квичене на копейки, да ги подтискам и да им се подигравам,а ти за сега се справяш много добре :D:D Започваш да ми ставаш любимия форумен дебббил ... и измести обратняка... дано не ревнува! :D:D сипи си една вносна литовска водка (или оцет) по случай днешното загробване на 400К ватниккк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 4
Vayk__
преди 4 месеца
"изолационизъм" значи китайци американци и руснаци ако си гледат нещата и не си говорят с европейски чиновници това се нарича изолационизъм, яка теория! Ами да при Тръмпи ще са изолирани европейците :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 7
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
До: Кух, Между другото зеленият Фелник007 вече почва да ми липсва с неговата ярка креативност в сравнение с твоите сиви, престояли и повтарящи се вопли! Да не е бил скоро в Канзас, на разходка из люлката на дИмокрацията и пукотевицата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 8
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
До: Кух, никога не съм искал Отговор от кухотата която представляваш! Точно обратното - мълчание, да не замърсяваш ефира със словесните си бълнувания. И другите двама от групата ви! .!. Д Г Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 21
khao
преди 4 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka кво да отговарям на ***, който сам си призна вчера че е тъъъп на гьостерица! Печелиш награда за най-ттъъъпа копейка, засега само ти си призна!.. заработвам за помощите Ви които ми ги щипят от заплатата, щото аз имам истинска работа! :D:D ти първо си намери работа над минималната заплата и тогава ставай работодател! деааа и проззтата копейка, правена в гаааз! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още