fallback

Естония: Русия се готви за военен конфликт със Запада до десет години

Тя може да бъде възпряна от контраподготовка на въоръжени сили, посочват от естонските служби за външно разузнаване

18:22 | 13.02.24 г. 2
Автор - снимка
Създател

Русия се подготвя за военен конфликт със Запада в рамките на следващото десетилетие и може да бъде възпряна от контраподготовка на въоръжени сили. За това предупреждават от естонските служби за външно разузнаване, цитирани от Ройтерс.

Все по-голям брой западни представители отправят предупреждения за военната заплаха от Русия към страните по източния фланг на НАТО, призовавайки Европа да се подготви за въоръжение.

Ръководителят на разузнавателната служба в Талин заяви, че оценката е направена на базата на руските планове за удвояване на силите, разположени по границата със страните членки на алианса Финландия и балтийските Естония, Литва и Латвия.

„Русия избра път, който е дългосрочна конфронтация… и Кремъл вероятно очаква възможен конфликт с НАТО в рамките на следващото десетилетие или някъде там“, коментира Каупо Росин пред репортери при публикуването на доклада за заплахи за националната сигурност на Естония.

Военно нападение от страна на Русия е „много малко вероятно“ в краткосрочен план, каза той, отчасти защото Москва трябва да държи войски в Украйна и остава такова, ако на руското струпване на сила бъде отговорено еднакво в Европа.

Ако не сме подготвени, вероятността ще е много по-голяма, отколкото без никаква подготовка, коментира още Росин.

Естония и останалите балтийски държави увеличиха военните си разходи до над 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), след като Русия анексира Крим през 2014 г. и съюзничките от НАТО увеличиха присъствието си в страните.

Германия планира да разположи 4800 готови за сражение военнослужещи в региона до 2027 г. в рамките на първото си постоянно разполагане на сили от Втората световна война.   

По отношение на войната в Украйна Росин заяви, че не очаква пробив преди президентските избори в Русия през март, тъй като това ще изисква мобилизирането на значителен брой войски.

Колкото до коментарите на американския кандидат за Белия дом Доналд Тръмп, че няма да защити съюзници, ако не харчат достатъчно за отбрана, той отбеляза, че подобни изказвания „никога не са от полза“.

На този фон във вторник не липсваха и предупреждения от Кремъл. Русия заяви, че ще последва „много твърд отговор“, ако САЩ и Европейският съюз изземат руски активи за стотици милиарди долари, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Евросъюзът съобщи вчера, че Европейският съвет е приел решение относно активите на Руската централна банка, които са замразени в страните от ЕС, и е определил регулаторна рамка за разпореждането с тях.

„Европейският съвет реши, че централните депозитари на ценни книжа (CSD), които държат активи на централната банка на Русия на стойност от над 1 милион евро, трябва да отчитат извънредните парични наличности, натрупани заради рестриктивните мерки на ЕС (спрямо управляващите в Москва - бел. ред.). Съответните приходи трябва да са посочени отделно (във финансовите им отчети - бел. ред.)", информира вчера Евросъюзът.

На съответните централни депозитари ще бъде забранено да се разпореждат с чистите печалби, генерирани заради санкциите срещу Русия, се посочва още в съобщението на ЕС.

Това решение дава зелена светлина на Европейския съвет да приеме решение относно евентуалното използване на тези печалби при предоставянето на финансова помощ на Украйна от страна на Евросъюза, посочва Ройтерс.

„Това е кражба: Когато обсебиш нещо, което не ти принадлежи“, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пред радио "Спутник", цитирана от ТАСС. Захарова посочва, че отговорът на Москва ще бъде „изключително твърд, тъй като усещането на Русия по същество е, че си има вземане-даване с крадци“.

Русия обяви по-рано, че ако бъде иззета нейна собственост, то тогава в отговор ще изземе активи, които са собственост на САЩ и на ЕС, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:22 | 13.02.24 г.
fallback
Още от Политика виж още