fallback

В Украйна подозират, че отломки от ракета в Киев са от свръхзвуков "Циркон"

В социалните мрежи се появиха кадри от мощен взрив в близост до завод за балистични ракети в Русия

07:54 | 08.02.24 г. 5

Украински военни анализатори съобщават, че Русия може да е използвала за първи път ракета "Циркон" в последния масов обстрел над Украйна. Причината за съмненията са останки от неизвестна ракета с маркировка, която съответства на "Циркон". От украинските военни няма официален коментар, но в съобщенията за обстрела на украинските ВВС имаше предупреждения за летяща свръхзвукова ракета към столицата. В сводката след това липсваха данни за такава ракета.

Ако действително става дума за "Циркон", то въпросът е с какво е изстреляна ракетата, коментират пък руски военни кореспонденти. Според тях ракети "Циркон" могат да бъдат изстреляни само от стратегически подводници, каквито няма в Черно море. Възможно е да е направена модернизация и ако ракетите бъдат пускани от наземни установки, следенето, съответно и унищожаването им, става много трудно.

В последната ракетна акция Харков беше подложен на обстрел с балистични ракети, произведени в Северна Корея. Според даните използваните ракети са от типа KN-23 и KN-24 със среден обхват на действие. Дизайнът на KN-24 прилича на американските ATACMS, каквито Украйна от месеци иска от Вашингтон.

С резолюция на ООН, подкрепена и от Русия, Северна Корея няма право да търгува с оръжия или друго въоръжение, след като направи първи тестове на ядрена бомба през 2006 г. През ноември 2023 г. обаче Южна Корея съобщи, че Пхенян доставя оръжия за руската армия. Става дума за поне 1 млн. артилерийски снаряди, както и различни видове балистични ракети.

От своя страна, Украйна може да получи 1 млн. снаряда от ЕС до края на тази година, каза Върховният представител по въпросите на външната политика на ЕС Жозеп Борел по време на среща с украинския президент Володимир Зеленски. Украинският държавен глава пък отбеляза, че това може да бъде реализирано, ако ЕС спре износа към трети страни и насочи производството към Украйна.

Мощен взрив в близост до завод за балистични ракети в Русия

За мощен взрив край Ижевск, в близост до "Воткински машиностроителен завод", съобщават местни жители в социалните мрежи. Според властите става въпрос за редовни изпитания на ракетни двигатели на близкия полигон и няма данни за инцидент. Кадрите в социалните мрежи обаче показват огромен огнен стълб.

 

Воткинският завод е в санкционния списък на ЕС и САЩ, сочен като производител на ракети за системите "Искандер" и балистични ракети, както и на стратегическите ракети "Тополь - М", които са част от ядрения щит на Русия.

Руски специални части се струпват в Белгородска област

Руски специални части ("Росгвардия") се струпват в Белгородска област, сочат данни на украински военни анализатори. Институтът за изучаване на войната (ISW) отбелязва, че тези части са били разположени в Донецка област през декември 2023 г. и тяхната задача е била правоприлагане в окупираните части и бързото им предислоциране към Белгородска област се определя като "забележително".

Вероятно тези части могат да бъдат използвани за десант към Харковска област и за подкрепа на руските части, които ще атакауват в направлението Купянск - Сватове - Кремина. Според военните анализатори вероятността за широкомащабна операция от Белгородска област към Харковска област не е голяма.

Геолокализирани данни показват, че в този район се водят позиционни войни и няма съществена промяна на фронтовата линия. Данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 714-я ден от началото на войната сочат, че край Купянск са отблъснати няколко атаки около Синкивка. Близо 10 са отблъснати около Билохоривка, Терни и Торске в направлението към Лиман.

И руски, и украински източници потвърждават, че се водят позиционни битки около Бахмут - при Бохданивка, Иванивске и Клищиевка. Руското Министерство на отбраната  съобщава за отблъснати украински атаки около Хорливка.

Много тежко остава положението около Авдиевка, където има повече от 40 отблъснати руски атаки. Руските сили се опитват да пресекат отбранителната линия край жп линията и да разделят украинските части, както и да прекъснат логистични канали към отделните отбранителни позиции на украинците, включително и към коксовия завод край града. Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза отбранителните операции на украинците в региона, към Маринка, където има повече от 20 отблъснати атаки, и около Бахмут в своето вечерно обръщение.

Украйна запазва позициите си и на левия бряг на Днепър, продължавайки да поддържа доставките на военните през реката. Геолокализирани данни показват напредък в източните части на Кринки, а в същото време руснаците имат успехи в южните части на населеното място.

Като цяло през миналото денонощие има 92 директни бойни сблъсъка, сочат данните на ВСУ. Под артилерийски обстрел са били повече от 130 населени места в близост до фронтовата линия. От ВВС отбелязват, че под обстрел с дронове през нощта са били Одеска, Виницка, Днипропетровска и Миколаевска област. Свалени са били 11 от 17 изстреляни бойни дрона.

Американският Сенат очаквано отхвърли предложение за помощ на Украйна

Американският Сенат не успя да събере нужната подкрепа, за да разгледа предложение, върху което работеха представители на двете партии в продължение на четири месеца, предвиждащо помощ за Украйна, Израел, Тайван и подсилване на границите на САЩ. Малко след като беше внесено в Конгреса, част от републиканците се отказаха от него, определяйки го като нежизнеспособно.

Никога не съм вярвал, че ще видя това, което се случва в Капитолия днес, коментира американския президент Джо Байдън, цитиран от CNN. Според него причината е Доналд Тръмп, който звъни и заплашва републиканците да не приемат документа. Републиканците, които подкрепиха предложението, заявиха, че това положение показва, че партията не може да преговаря.

Сега в Конгреса планират да разделят помощта за Украйна, Израел и Тайван от въпроса с вътрешната миграция на фона на дълбокото разделение сред републиканцике. Преди ден републиканците не успяха да прокарат в Камарата на представителите предложение за отделна помощ за Израел на стойност 17,6 млрд. долара.

Председателят на Камарата Майк Джонсън приветства решението за разделянето на казусите, изтъквайки, че Израел има нужда от спешна помощ, но без да споменава Украйна. Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е в Тел Авив и оттам коментира, че прекратяването на огъня между двете воюващи страни все още има шанс. По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас" за спиране на стрелбата в Газа, с коментар, че ще работи за пълна победа над групировката.

Украинският президент запазва своята популярност

Украинският президент Володимир Зеленски е най-популярният украински политик към момента и запазва високо нивото на одобрение - почти 70%, сочи проучване на центъра "Разумников". Анализаторите събират данните всеки месец чрез интервюта "лице в лица". От юли 2023 г. одобрението към Зеленски започна да намалява от нивата от над 84%.

Негови явни критици пък събират голям процент неодобрение - бившият съветник в Офиса на президента Олексий Арестович има 79%, а бившият президент Петро Порошенко - 69%.

Проучването мери рейтингите на политиците и институциите. Според него голямо е доверието в украинската армия, граничните служби и доброволческите организации, както и към църквата. Към останалите институции доверието силно намалява. Украинците са раздвоени по отношение на медиите в страната - по 45% имат доверие и не се доверят на работата на журналистите.

Проучването показва, че през януари украинците виждат влошаване по отношение на цените на стоките, икономическото състояние на страната и на благосъстоянието на семейството. Ситуацията не се е променила през последната година по отношение на здравеопазването, свободата на словото и пенсионното осигуряване. За година има подобрение в международния имидж и отбранителните способности на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 08.02.24 г.
fallback
Още от Политика виж още