fallback

Украйна официализира своята армия от дронове

Политически игри и спорове сред републиканците блокират помощ за Украйна и Израел

07:51 | 07.02.24 г.

Украинският президент Володимир Зеленски предлага да бъде създаден нов род войски - на безпилотните системи. "Дроновете доказаха своята ефективност на бойното поле - по въздух, суша и вода. Украйна наистина промени ситуацията в Черно море с тяхна помощ", коментира той по време на вечерното си  обръщениe в 713-я ден от началото на пълномащабната война.

Тази година ще бъде решаваща, включително и на бойното поле, допълни още украинският държавен глава. В момента украинските военни успяват донякъде да заменят недостигащите артилерийски снаряди с бойни дронове.

С официализирането на тази дейност в армията ще бъде систематизиран опитът при работата с дроновете и повишена ефективността при обучението и подготовката на управляващите дронове в украинската армия. Със създаването на този род войски ще бъде насърчено и производството на дроновете, привличайки експертите в тази област, смята още Зеленски.

В последните месеци Украйна утрои производството на своя военно-промишлен комплекс, включително и на дронове, привличайки и чужди инвеститори. Пред Ройтрес от турската компания Bayraktar съобщиха, че започват да строят свой завод за производство на дронове, което вероятно ще отнеме около 12 месеца. В Украйна ще бъдат произвеждани моделите TB 2 и TB 3 - по около 120 бройки на година.

Германската Rheinmetall стана най-големият доставчик на оръжие за Украйна

Германската Rheinmetall се превърна в най-големия доставчик на въоръжение и муниции за Украйна и един от най-важните по отношение на доставките на 155 мм артилерийски снаряди, става ясно от съобщение на компанията. Германският производител е и основен доставчик на малък и среден калибър снаряди за танкове и бронетранспортьори - от 20мм за Marder до 120 мм за Leopard 2.

Rheinmetall достави 100 бронетранспортьора Marder към края на 2023 година и се предвиждат още доставки през 2024 година, танкове Leopard 1 и 2, както и Gepard, въоръжени с оръжия за противовъздушна защита, особено ефективни срещу дронове и ракети.

През октомври 2023 година компанията подписа договор за сътрудничество с държавната "Украинска отрбанителна промишленост" (бившата "Укроборонпром") и сега украинското звено на германския гигант извършва ремонти на бронираната техника в Украйна. Следващата стъпка ще бъде производството на част от бронираните машини, включително и на новите танкове Panther на територията на страната.

Южна Корея съобщи, че през 2024 година увеличава производството на 155 мм снаряди с обсег на действие до 60 км. Страната не доставя директно военна помощ за Украйна, но произведените количества могат да бъдат предоставяни на европейските партньори на Киев. Министерството на отбраната на САЩ също предложи на Конгреса да одобри план за увеличаване на производството на този калибър снаряди - от 28 хил. на месец през октомври 2023 година до 60 хил. през октомври 2024 година и до 100 хил. месечно към октомври 2025 година.

Политическите игри в Конгреса задържа помощта за Украйна и Израел

Камарата на представителите не постигна подкрепа за помощта за Израел, предложена от председателя Майк Джонсън отделно от пакетите, внесени за обсъждане от Белия дом. Предложението предвиждаше 17,6 млрд. долара за Израел, но не събра необходимите гласове.

Републиканците в Сената пък на практика се отказаха от предложението, което беше внесено само прeди ден, предвиждащо общо 118 млрд. долара за Израел, Украйна и укрепване на американската граница, пише Bloomberg. Пред Politico председателят на горната камара на Конгреса - демократът Чък Шумър заяви, че републиканците се "тресат от страх" пред Доналд Тръмп. Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл посочи, че вече изглежда "нереалистично предложението да се превърне в закон".

Според CNN републиканците в Сената сега искат да разделят пакетите и да не обвързват помощта за Украйна, Израел и Тайван с борбата с незаконната миграция, тъй като в самата партия има голямo напрежение и разногласия по темата.

Германският канцлер Олаф Шолц заминава на посещение в САЩ, където се очаква, че водеща тема на разговорите ще бъде помощта за Украйна. Предвидени са срещи с конгресмени и с президента Джо Байдън.

Институтът за изучаване на войната (ISW) изчислява, че от началото на пълномащабната война страните от ЕС са отпуснали икономическа и военна помощ в размер на 138 млрд. евро (вкл. и 50-те млрд. евро одобрени на 1 февруари) за Украйна. От САЩ средствата за Украйна през тези почти две години са 113 млрд. долара, от които към 38 млрд. долара са останали в САЩ и негови партньори, а не са предоставени на Киев.

Руските военни се възползват от артилерийския "глад"

Руските военни промениха тактиката си и се приспособяват към очевидния недостиг на снаряди в украинската армия в най-горещите точки от фронтовата линия. Край Авдиевка те се придвижват на малки групи, които украинците пропускат да обстрелват, за да пестят снарядите си. След това руснаците се обединяват и настъпват към набелязаните позиции, посочват от украинския Център за отбранителни стратегии, позовавайки се на анализи от украинската армия. Руски атаки също се извършват и от малки бойни групи.

Русия не успява да обкръжи града и според военните анализатори се кани "да премине през него", повтаряйки тактиката, използвана в Бахмут през миналата пролет. Ураински и руски източници съобщават за улични боеве в града. Геолокализирани данни показват подобряване на позициите около града и за украинците (в южните части), и за руснаците (на север). От сводката на Генералния щаб на ВСУ е видно, че градът остава най-горещата точка на бойните действия с 30 отблъснати атаки край Новобахмутивка, Первомайское и Невелско. 20 са отблъснатите атаки край Маринка - към Хеорхивка, за където руски военни източници коментират за частичен напредък.

Като цяло се водят позиционни бойни действия, като интензивността леко намалява спрямо предишния ден - 92 директни бойни сблъсъка спрямо 126. Под артилерийски обстрел са повече от 140 населени честа в близост до фронтовата линия. Въпреки съобщенията за струпване на руски войски около Купянск, бойни действия няма второ денонощие. Според кореспонденти времето не позволява разгръщане на операция в момента.

В сутрешните часове на 7 февруари Украйна отново е под масиран ракетен обстрел. През нощта са били изстреляни 15 бойни дрона, от които ВВС са унищожили 12. От ВВС посочват, че има вдигнати тактически бомбардировачи и са изстреляни крилати ракети към южните и западните части на страната. Под обстрел с балистични ракети отново е Харков. За кратко крилата ракета се беше насочила към границата с Полша, но промени траекторията си към Лвов, сочат още данните на ВВС.

Последната по-масова атака с дронове беше на 3 февруари, а последният масов ракетен обстрел беше на 23 януари, когато бяха използвани 41 ракети от различни типове и дронове.

Украинското знаме беше издигнато в Кринки

Украинските военни издигнаха знамето в Кринки на левия бряг на Днепър, но и предупредиха, че боевете за населеното място продължават. Военни анализатори отбелязват, че мястото е много трудно за отбрана и на руснаците трудно им се отдава да противодействат на разширението на позициите на украинците, въпреки че тяхната логистика е максимално усложнена през реката.

В Запорожката АЕЦ са допускани само половината от персонала

В Запорожката АЕЦ не се допускат половината от специалистите, работещи там, тъй като отказват да вземат руски паспорти и да подпишат договор за работа с "Росатом", става ясно от съобщения от Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ). Ръководителят на агенцията Рафаел Мариано Гроси разговаря по темата с украинския президент Володимир Зеленски по време на визитата си в Киев.

Екипът на МААЕ, воден от Гроси, ще посети най-голямата ядрена централа в Европа. В последните 18 месеца шестте реактори са изключени, но в тях се намира гориво, което трябва непрекъснато да бъде охлаждано, коментира Гроси.

От МААЕ отбелязаха преди седмица, че инспекторите на място отново виждат миниране на покрайнините на централата, както и че им е отказван достъп до части от блоковете. По време на посещението си Гроси ще поиска да инспектира системите за охлаждане и ще повдигне въпроса за служителите в централата, посочи още той по време на срещата си със Зеленски.

Украинският държавен глава покани МААЕ да участва в предстоящата Глобална мирна конференция, която ще се проведе в Швейцария. Организацията има ангажимент в реализацията на формулата на мира на Украйна в частта за ядрена сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 07.02.24 г.
fallback
Още от Политика виж още