fallback

Руската ЦИК не препоръчва регистрацията на Борис Надеждин за президентските избори

Никой не очаква 60-годишният политик да спечели, но възгледите му против войната привличат вниманието на руснаците

14:31 | 05.02.24 г.

Притивникът на войната в Украйна Борис Надеждин вероятно няма да получи правото да се яви на президентските избори в Русия, става ясно от съобщение от щаба му, цитирано от ТАСС. Според изявлението Централната избирателна комисия (ЦИК) е установила 15% грешки в подписката за издигането на Надеждин за кандидат и това е основание той да не бъде допуснат до изборите.

Решението по казуса ще бъде взето на 7 февруари по време на заседание на комисията. На него ще бъдат анализирани проблемите и дали те действително са достатъчни, за да бъде отстранен кандидатът.

На 31 януари Надеждин представи в ЦИК документация със 100 хил. подписа на подкрепящи неговата кандидатура, каквито са изискванията на руското законодателство. От тях проверени са 60 хил., като са установени 15% грешки. Още на 2 февруари от ЦИК съобщиха, че има проблем с подписката - част от събраните подписи са на починали хора. По правилата са допустими до 5% грешки и надвишаването е основание за отстраняване на кандидатите.

Не сме съгласни със становището на работната група на ЦИК и сме готови да покажем, че то не е основателно, коментират от щаба на политика. В Telegram той написа, че ще се обърне към Върховния съд, ако бъде отстранен от надпреварата.

Никой не очаква, че 60-годишният Борис Надеждин ще спечели изборите, коментира Ройтерс. Неговата кампания обаче привлича вниманието на руснаците, особено позициите му срещу т.нар. от Кремъл "специална военна операция". Според него руският президент Владимир Путин е направил "фатална грешка" и настоява за край на конфликта чрез преговори.

В надпреварата за президент на Русия в момента са четирима души. Освен Владимир Путин кандидат е и наследникът на Жириновски, който е начело на Либерално-демократичната партия на Русия и евписан в санкционните списъци на САЩ и ЕС заради подкрепата за войната в Украйна, Леонид Слуцкий. Неговото име нашумя и след обвинения за сексуално насилие срещу кореспондента на ВВС-Русия Фарида Рустамова през 2018 година. Слуцкий беше част от екипа, изпратен да преговаря с Украйна в първите седмици на войната.

ЦИК допусна и кандидата на Комунистическата партия Николай Харитонов. 75-годишният депутат в руската Дума също е включен в санкционните списъци на Запада заради войната в Украйна. Харитонов беше на второ място в президентските избори през 2004 година.

Най-младият кандидат е 39-годишният Владислав Даванков от партията "Нови хора", който в момента е зам.-председател на Думата. Диванков също е част от санкционните списъци на Запада, след като подкрепи независимостта на ДНР и ЛНР в гласуването през февруари 2022 година.

Малко преди това той коментира, че войната означава човешки жертви, санкции, поскъпване на храните и девалвация на рублата. "В Русия под линията на бедноста живеят 16 млн. души. Готови ли сме да ги направим повече?", коментира той пред "Комерснат" на въпрос на кого е изгодно напрежението около Украйна в средата на февруари, малко преди началото на пълномащабната война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:31 | 05.02.24 г.
fallback
Още от Политика виж още