IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готова ли е Европа да се бие с Путин сама?

Заради войната в Украйна и увеличаващите се шансове Доналд Тръмп да се върне в Белия дом европейските политици много бързо трябва да намерят отговор на точно този въпрос

07:37 | 05.02.24 г. 26
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Производството на ново оборудване обаче все още е относително бавно, особено след като голяма част от него се изпраща в Украйна. Доставките на ново оборудване могат да отнемат месеци или години, което поражда въпроса дали Европа изобщо може да се подготви навреме за руска атака.

„Важно е да се подчертае, че е постигнат напредък, но ако сравните това, което е направено досега, с това, което трябва да се направи, все още говорим за дребни неща“, казва Мисироли, бившият помощник-генерален секретар на НАТО. Според него този напредък е предизвикан от шока от инвазията на Русия в Украйна и „може би е необходим още един шок“, за да се ускори процесът.

Правителствата на Европейския съюз също ще трябва да решат дали искат Брюксел да играе по-голяма роля в отбраната. Естония и Франция, подкрепени от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, сега предлагат идеята за съвместни заеми за изграждане на бойните способности на ЕС. В края на февруари комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон ще представи своята Европейска отбранителна индустриална стратегия.

Според вътрешни документи, с които Politico разполага, стратегията на Бретон настоява за повече съвместни доставки на оръжия и координиране на бюджетите за отбрана на правителствата, за да станат по-ефективни и да подкрепят компаниите от блока. Френският комисар също така иска ЕС да копира извънредните правомощия на президента на САЩ, позволяващи на Белия дом да пренасочи индустрията на страната към отбранително производство в случай на извънредна ситуация – на практика стартирането на истинска военновременна икономика.

Според Бретон ЕС ще се нуждае от 100 млрд. евро кеш, за да стимулира отбранителното производство. Блокът може да се изравни с Русия след 18 до 24 месеца, когато става въпрос за производство на оръжия, добавя той. Други служители на ЕС призовават за повече стандартизация и оперативна съвместимост между въоръжените сили на Европа. Докато страните от ЕС имат 17 различни типа танкове, САЩ имат само един, според института „Жак Делор“.

Междувременно перспективата Европа да се изправи срещу Москва без американска подкрепа накара някои да обмислят някога немислимото: да разработят собствени ядрени арсенали. В края на краищата ядрените оръжия са най-доброто възпиращо средство - и войната в Украйна служи като предупредителна история.

След разпадането на Съветския съюз Киев се отказа от наследения си арсенал през 1994 г. в замяна на руски и западни гаранции. Дори по това време някои лидери смятаха, че това е много рисковано решение. Съобщава се, че френският президент Франсоа Митеран е предупредил украинския държавен глава Леонид Кучма, че прави грешка: „Млади човече, ще бъдете измамен по един или друг начин“.

Бил Клинтън, който беше президент на САЩ по това време, съжалява за натиска, който е оказал за отказа от ядрения арсенал от страна на Киев. „Чувствам се лично отговорен, защото ги накарах да се съгласят да се откажат от ядрените си оръжия. Никой не вярва, че Русия би ги нападнала, ако Украйна все още имаше тези оръжия“, коментира той.

Евентуално американско оттегляне би оставило големи части от ЕС - свикнали да се скупчват под ядрения чадър на САЩ - внезапно изложени на риск. „Европа няма способността да осигури ядрено възпиране по начина, по който го прави Америка, в обем или в обхват“, коментира Нийл Мелвин, изследовател от RUSI.

Франция и Обединеното кралство все още ще разполагат с ядрени оръжия, но доколко биха могли да ги поставят в услуга на своите съюзници и при какви условия е открит въпрос, според Камил Гранд, бивш помощник-генерален секретар на НАТО, а сега изтъкнат политически сътрудник в Европейския съвет за външни отношения. Обединеното кралство има около 200 бойни глави, с които частично допринася за защитата на НАТО. Франция има около 300, но страната е ангажирана само с националната отбрана.

Последната точка се обсъжда: този месец влиятелният френски експерт по отбраната и сигурността Жан-Доминик Мерш каза пред Le Point, че Франция трябва „някак си да сподели” своите ядрени оръжия с европейските съюзници, по същия начин, както прави Вашингтон. Това е идея, за която френският президент Еманюел Макрон намекна преди няколко години, но която никога не беше сериозно проучвана досега. Манфред Вебер, лидер на дясноцентристката Европейска народна партия, казва, че това е разговор, който европейците трябва да подновят. „Макрон предложи преди много време, особено на германците, да обмислят как френският ядрен чадър може да бъде поставен в европейска рамка“, коментира той. „Сега е подходящият момент да приемем това предложение на Макрон“, допълва Вебер.

Подобен ход обаче би повдигнал друг въпрос: може ли наистина да се разчита на Париж или Лондон да рискуват ядрена война, за да спрат марша на руските войски към Талин или Варшава?

Несигурността кара европейските лидери да търсят други възможности. През декември бившият министър на външните работи на германските „Зелени“ Йошка Фишер каза, че ЕС се нуждае от собствени ядрени оръжия, въпреки че това пък повдига въпроси как ЕС ще може да управлява ядрени ударни сили. Междувременно в Полша някои гласове започнаха да призовават страната да изгради свой собствен арсенал. „Ако международният ред не е в състояние да ни даде 100 процента гаранции да се защитим срещу руска атака, ние трябва да сме в състояние да получим правото да притежаваме национални ядрени оръжия“, коментира Роберт Чеда, пенсиониран офицер от полското разузнаване, в интервю за полските новини.

Подобни възгледи все още са маргинални, но вероятно ще стават все по-популярни по време на втори мандат на Тръмп в Белия дом.

За Гнездилов, украинският войник, който се бие с Русия, отговорът на всички тези въпроси и проблеми е прост: Ако Европа не иска да се бие с Русия, нейните лидери трябва да гарантират, че Украйна ще получи средствата да победи Москва сега. „Защото, ако Путин не спре, Европа готова ли е за война днес? Ако Украйна падне, Европа готова ли е да се защити", пита той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 5 месеца
Путин заплашва европата, че ще я нападне, за да й вземе чиповете от клозетните чинии. Така ни информира форденрайнен наскоро, а на акушерки може да се има вяра. Друга причина не виждам за война на Русия с ФЕС. Виж, а война на ФЕС с Русия си е съвсем друга бира - разчленяване и крадване на всичко, що може да се кпадне. Та кой кого заплашва? А лре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 5 месеца
Влязъл юнакът в пещерата, там бил изворът с водата, но излязла ламята. Почнал лют двубой. Юнакът реже глава - появяват се три на ламята. По едно време на ламята и пита: - Какво искаш, юначе? - Да пия вода! - Ами пий бе, що се биеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
aldy
преди 5 месеца
А на какво се надява Европата да победи РФ и да успее да разграби природните богатства? ФАЩ ще ли ги оставят те да се нагушат? Прислугата да се нагуши? Аре, ве. ФАЩ смачкаха ФРГ като въшка. Ще смалкат и другите си васали, но нека те свършат мръсната работа. И ако въобще оцелеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 16
khao
преди 5 месеца
До: 0pk хахахаха, прати ми мейла с опорките, аз сам ще ги намеря! Хахахахаха, като лъжеш и говориш измислици, мислиш ли че не ти личи ? У нас, ти в коя държава си ?!?!?! Къде у нас (в България) има американски бази? Може без ГПС кординати, село или град ще са ми достатъчно! ... и вече е редно поне на една от лъжите да отговориш, а не да я заместваш с нова... чакам още да разбера къде са тия анексирани от сащ земи, и къде са тия 20 бази у сирия, при все че китеника ги изтегли преди години..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 26
khao
преди 5 месеца
До: 0pk Добре, нямаш намерение да отговаряш по първата лъжа и реши да замажеш с втора (слабоумна тактика от фабрикатааа) ... дай да видим втората! Къде са тия 20 бази у Сирия? Кажи ми поне 3, Нали Китеника ги изтегли преди 3-4 години когато беше на власт... или това го няма в опорките???... Плащат си във всяка една държава и са поканени във всяка една!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 7
sssaaa
преди 5 месеца
До: 0pk, те там са с Демократична цел бе, да не си помисли някой, че незаконно са се настанили там. Даже атака срещу тяхна база се третира, като атака срещу самата Америка. Ако не им дадат база, почват да ги бомбят докато Демократично гласуват да им разрешат безвъзмездна база и хранилка. Къде си мислите, че отива целия този голям военен бюджет на Америка - в създаване на нови конфликти и приобщаване им в последствие към Англосаксонската политика. Що не си седят в Америката ами създават бази?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 6
0pk
преди 5 месеца
До: khao да започнем от най-малкото - САШ имат около 800 бази по цял свят. За колко от тях си плаща нещо за използваната територия? Само в Сирия имат 20-тина бази. Плащат ли наем на Асад? Плащат ли данък в бюджета му за всеки източен барел от подконтролните им нефтени полета? Какво е написано в опорките ви по този казус? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 30
khao
преди 5 месеца
До: 0pk Нормално, в лудницата виждате всякви илюзиорни неща... коя територия е заграбил САЩ в последните 100 години... примерно! Поне една анексирана нива ми посочи, моля....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 9
0pk
преди 5 месеца
Не да правим нещо за деескалация, ми ще се пънем да се бием с П. И кой ще се бие? Ще ни гонят по улиците да ни мобилизират, като при укрите? В съседната статия твърдят, че рафиниращите промишлености в цевелезованио свет били деградирали. Танковете и самолетите на батерии ли ще ги караме? Пълен тшк. Дано немците се усетят и разкарат светофарната сглобка, та да изберат някакви къде да сиктирдосат американците. После и ние може да последваме примера им. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 19
Tikva007
преди 5 месеца
*Готова ли е Европа да се бие с Путин сама?* - Сама? 30 държави, 4 от които в Г-7, сами срещу една бедна, каллна, фалирала коччинна? Горката самотна Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още