fallback

Декември стана рекорден за руските въздушни обстрели над Украйна, нова атака с "Кинжал"-и над Киев*

Украйна премина в "ефективна отбрана" по основните точки на фронтовата линия

08:19 | 02.01.24 г. 2

В нощта срещу 1 януари Русия изстреля рекордно количество дронове - 90, като системите за противовъздушна отбрана на Украйна съответно са унищожили и рекорден брой - 87 от тях. От ВВС на Украйна съобщават, че за атаката са използвани всички възможни площадки - от Крим, както и от руските градове Курск и Приморско-Ахтарск, като са изстреляни 14 групи дронове. Военни анализатори отбелязват, че различните траектории на групите прави трудно тяхното унищожение.

През декември Русия отбеляза още няколко рекорда - най-масовата ракетна атака над Украйна от началото на войната, извършена на 29 декември. При нея бяха използвани 158 ракети и бойни дронове, включително и пет свръхзвукови "Кинжал". От този залп унищожени бяха към 72% от целите, или 114 ракети и дронове.

Сутрешните часове на 2 януари руските военни отново предприеха масирана атака срещу столицата с ракети "Кинжал", става ясно от съобщенията на украинските ВВС. Под ракетен обстрел са и други части на Украйна. Местните власти в Киев съобщават за паднали отломки върху жилищни сгради и промишлени складове. От въздушните удари са повредени електропроводи и водопроводи в града. Въздушната тревога още не е отменена и последствията все още се уточняват.

Като цяло рекорден брой са използваните дронове в последния месец на годината - 689. По-голямата част от тях са унищожени от системите за ПВО. Основните цели в последните дни остават големите градове - Одеса, Миколаев, Харков и Херсон, както и Киев и Днипро.

В една от атаките - в нощта срещу 31 декември, руснаците смениха тактиката и с дроновете обстреляха основно прифронтовите региони. Тогава успеваемостта на ПВО на Украйна рязко спадна - 21 свалени от 49 изстреляни. В зоните на бойните действия системите за въздушна отбрана са много по-малко, обясниха от ВВС.

В нощта срещу 2 януари, от друга страна, системите за ПВО свалиха всички 35 дрона, изстреляни към територията на Украйна.

Путин: Искаме да приключим конфликта, но при нашите условия

Русия иска да приключи военната си операция в Украйна възможно най-скоро, но при своите условия, каза руският държавен глава Владимир Путин по време на визита във военна болница. "Не искаме да воюваме вечно, но не искаме да предаваме своите позиции", коментира той. Пред ранени военни в Украйна Путин коментира, че нито една армия в света няма такива средства за поражения, както руската и определи удара на Украйна по Белгород като терористичен акт.

"Разбира се, че можем да ударим по площади и в Киев, и във всеки друг град, разбирам, но трябва ли да нанасяме удари по мирни жители? Не, ние удряме само по военни обекти и така ще продължим", заяви той.

Ден след масираната ракетна атака на 29 декември в Украйна, при която имаше попадения в 45 жилищни сгради, родилен дом, училища, станция на метрото в Киев, използвана за бомбоубежище, както и други обекти на гражданска инфраструктура, Украйна нанесе серия от удари с дронове по приграничните области - Белгородска и Брянска.

Според украинските власти целите са военни обекти, но отломки от ракети от руските ПВО са причинили щети по гражданската инфраструктура в Русия. Властите в Белгород съобщиха за попадения в търговски център и по паркинг в града.

Путин смята още, че Украйна постепенно се предава и че Западът не просто помага на техния противник, доставяйки му оръжия, а е реалният противник.

"Украйна не ни е враг, а тези, които искат да унищожат руската държавност, тези, които искат да получат, както го наричат, стратегическо поражение на Русия на бойното поле - в основата си Запада, и по-точно разни хора на Запада", отчете още Путин.

В новогодишното си обръщение руският президент не отбеляза своята "специална военна операция" в Украйна.

Празниците не спират военните действия в Украйна

Новогодишните и предстоящите за Русия коледни празници не ограничават военните действия в Украйна. Говорителят на сухопътните сили ген. Володимир Фитьо коментира, че в последните дни украинците са преминали в "ефективна отбрана" по основните точки от фронтовата линия - Купянкс, Лиман и Бахмут, и когато е възможно предприемат атаки.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна отбелязва в сводката си за 677-ия ден от войната за увеличаване на броя на въздушните удари, по-голям брой на бронираната техника на бойното поле и близо 65 директни бойни сблъсъка през изминалото денонощие.

Под артилерийски и миномепетн обстрел са над 110 населени места край фронтовата линия.

Украйна е отблъснала атаките край Синковка (Купянск), а геолокализирани данни в края на 2023 година показаха напредък на украинците в това направление. Около Бахмут има отблъснати повече от 10 атаки в околностите на Бохдановка, Клищиевка и Андриевка, но без сериозна промяна на фронтовата линия.

ВСУ съобщава и за отблъснати към 25 атаки около Авдиевка, като руските сили подсилват нападението си с военна авиация, но без да успеят да подобрят своите позиции в опит да обкръжат града. Русия атакува масово в региона от началото на октомври, а градът е под обстрел още от 2014 година. Геолокализирани данни показват, че в последните дни украинските и руските военни сменят позициите си около коксовия завод и около Степове.

Увеличава се натискът към позиции на Украйна на левия бряг на Днепър и отблъснати около 20 атаки, сочат още данните на ВСУ. Министерството на отбраната на Русия съобщава за обстрел на украински части, опитващи да преминат през реката.

В последното денонощие не е имало бойни сблъсъци в направлението към Лиман и към Маринка, сочат още данните на ВСУ.

Руското военно ведомство съобщава за свалени 46 дрона над Луганска, Донецка и Херсонска област. Отделно е статистиката за свалени над територията на Русия дронове - един над Брянска област през изминалото денонощие.

Руските военни съобщават още за свален самолет Су-27, с което общо унищожените украински самолети от началото на войната са вече 565, както и за унищожена инфраструктура на летища, на които са позиционирани самолетите, носещи западните ракети с далечен обсег Storm Shadow. През миналото денощие руските военни съобщават още и за разрушено предприятие за производство на дронове вград Чухуев (Харковска област) на около 40 километра от руската граница.

* Информацията е актуализирана към 9:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 02.01.24 г.
fallback
Още от Политика виж още