fallback

Русия увеличава производството на ракети, но не може да натрупа запаси

Украйна ще произведе 1 млн. дрона през 2024 г. и работи за съвместно производство на оръжие със западни страни

07:44 | 20.12.23 г. 11

Русия ускорява производството на оръжие и ракети, но и ги използва в такива обеми, че не може да натрупа запаси, каквито имаше преди началото на войната в Украйна, сочат анализите на украинското военно разузнаване (ГУР).  Говорителят на институцията коментира пред общия новинарски канал, че Русия има напредък и по отношение на производството на дронове.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават за некачествени артилерийски снаряди, които Русия получи от Северна Корея. Част от тях се взривяват в самите дула, което води до унищожаване на руската техника. Такива случаи са регистрирани в Днепропетровска област, допълват от ВСУ. Руски военни кореспонденти също се оплакват за проблеми с мунициите, с които Москва се опита да покрие недостига на фронта.

По данни на разузнаването на Южна Корея Пхенян е предоставил поне 1 млн. артилерийски снаряда на Русия през лятото и есента.

Украйна ще произведе 1 млн. дрона през 2024 г.

През 2024 година Украйна ще произведе 1 млн. дрона, съобщи от своя страна президентът на страната Володимир Зеленски по време на годишната си пресконференция. Киев увеличава местното производство в отговор на недостига на снаряди и муниции, като се работи за производството на 155 мм снаряди по стандартите на НАТО.

При последната си визита в САЩ Зеленски не можа да обърне мнението в Конгреса, но проведе среща с представители на отбранителната индустрия и осигури ангажименти за местно производство на въоръжение, включително и на системи за противовъздушна отбрана. По време на срещата си с Байдън украинският президент е поискал лицензи за производството на американски оръжия в Украйна.

По време на пресконференцията Зеленски коментира, че заради бюрокрация на склад са стояли 26 хил. дрона, а всъщото време е имало недостиг на фронтовата линия. "Недопустимо е да има такива паузи в доставките", заяви той и допълни, че Русия има повече оръжия на бойното поле.

По време на пресконференцията Зеленски съобщи, че военните в страната настояват за мобилизацията на още 500 хил. души, а експерти обясниха, че те ще са необходими не само за попълване на загуби, но и за ротацията на участващите в бойните действия вече близо втора година. По повод коментарите за възможната мобилизация на жени от Министерството на отбраната съобщиха, че в момента около 60 хил. жени работят в украинската армия, като около 18 хил. от тях са на граждански длъжности, но останалите са военнослужещи и към 5 хил. са на бойното поле.

Дроновете активно влязоха в битката на левия бряг на Днепър

И украинските, и руските военни съобщават за активно участие на дронове в операцията на левия бряг на Днепър. Доскоро руските военни кореспонденти се оплакваха от липсата на артилерия, тежка техника и въздушна подкрепа в региона. Битката тук става по-интензивна като от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават в своята сводка за 664-ия ден от началото на пълномащабната война за отбити близо 10 атаки в региона.

Като цяло през миналото денонощие е имало почти 90 директни бойни сблъсъка, а под артилерийски и минометен обстрел са повече от 110 населени меса, които са в близост до фронтовата линия.

Най-горещата точка остава Авдиевка, като геолокализирани данни показват напредък на руските части към коксовия завод и покрайнините на града. Генералният щаб съобщава за отблъснати 35 атаки в този регион и засега неуспешни опити за обкръжаването на града. Руските части опитват настъпление с прикритието на бойна авиация, допълват от ВСУ.

Руските военни все още нямат контрола и над Маринка, която от месеци е напъно разрушена. Украинците съобщават за отблъснати 13 атаки в района.

Увеличават се боевете около Бахмут и украинците съобщават за отбити атаки край Бохданивка, Клищиевка и Андриевка. Интензивността в направлението към Купянск и Лиман се забавя, става ясно още от данните на ВСУ.

От ВВС на Украйна съобщиха за изстреляни 19 бойни дрона в нощта срещу 20 декември, от които са свалени 18. От Белгородска област са изстреляни и две ракети С-300 към Харковска област, като на този етап няма данни за пострадали при атаката.

Украйна записва рекорден урожай от хектар селскостопанска площ

Селскостопанската реколта на хектар тази година е рекордна, съобщи украинският министър на земеделието Микола Солский, цитиран от пресцентъра на министерството. Причината са отличните метеорологични условия през това лято. Въпреки войната и минираните земеделски площи фермерите планират да продължават да работят, посочи още той.

Украйна създаде свой коридор за износ на селскостопанска и друга продукция през Черно море. За около три месеца през него преминаха към 8 млн. тона товари. Пикът на износа на селскостопанската продукция е сега.

По време на своята годишна пресконференция президентът Володимир Зеленски коментира и затворените граници с Полша. "Така не се постъпва във време на война", каза той и допълни, че Украйна е благодарна на полското общество и близостта между народите е толкова голяма, че когато се стига до конфликта между политиците в Украйна и Полша през септември, украинците са защитавали полската позиция, въпреки че Киев работи в интерес и по искане на украинските фермери.

"Разумната Румъния" е решила проблема в момента, когато украинските фермери са били блокирани от всякъде - през Черно море и сухопътните граници със съседите. Президентът Клаус Йоханис, въпреки вътрешната съпротива, е заявил, че "първо са ценностите, а след това цената", коментира още Зеленски и припомни, че блокирането на границите е нарушение на споразуменията между ЕС и Украйна.

Заради забраните за внос на украинско зърно и друга селскостопанска продукция от Полша, Унгария, Словакия, България и Румъния страната по време на войната е загубила стотици милиони долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 20.12.23 г.
fallback
Още от Политика виж още