fallback

Върховният съд на Колорадо забрани на Доналд Тръмп да се кандидатира за президент

Решението касае само щата, но може да сложи край на кампанията на бившия президент

07:27 | 20.12.23 г. 10

Върховният съд на Колорадо отказа вписването на Доналд Тръмп в избирателната бюлетина за щата за президентските избори през 2024 година, съобщи CNN. Според институцията неговата кандидатура е неподходяща заради 14-aта поправка в Конституцията, визираща "подтикване към или участие в бунтовничество".

Промяната в основния правен документ е приета след Гражданската война в САЩ и формулировката е неясно представена, пише CNN. Тя предполага, че служители, които трябва да полагат клетва пред Конституцията, не могат да заемат такива длъжности, ако са участвали в бунт. Текстът не визира изрично президентската институция и е активиран два пъти след 1919 година.

Решението на съда се определя като безпрецедентно и се отнася само до щата Колорадо, но може да попречи на бившия американски президент отново да се включи в борбата за Белия дом. Ако то стигне до Върховния съд на САЩ и бъде потвърдено и от него, ще касае всички щати. Седемте съдии във Върховния съд на Колорадо са назначени от Демократическата партия.

Адвокатите на Тръмп заявиха, че ще обжалват решението именно пред Върховния съд на САЩ, определяйки го като "крайно недемократично". Реално крайният срок за това е много ограничен - представителите на избирателната комисия на щата Колорадо заявиха, че проблемът трябва да бъде решен до 5 януари 2024 година, когато е срокът за определяне на списъка с кандидатите за първичните избори на Републиканската партия. Те са планирани за 5 март, пише още CNN.

Съдът в Колорадо визира опита за превземане на Капитолия на 6 януари 2020 година, след като кандидатът на демократите Джо Байдън спечели изборите за президент. Тръмп не просто подстрекаваше бунта, а призова и вицепрезидентът Майк Пенс да откаже да изпълни конституционния си дълг и да обяви резултатите от изборите, коментират съдиите.

Според институцията това е доказателство за пряко участие в бунт срещу властта.

Съдът освен това отхвърли искането на Тръмп за защита по първата поправка, свързана със свободата на словото, за думите му на 6 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:41 | 20.12.23 г.
fallback
Още от Политика виж още