fallback

Русия опитва да демонстрира превъзходство и военноморския си потенциал

Путин може да прекрати войната само с две думи по телефона към своите военни, казва Володимир Зеленски

07:42 | 12.12.23 г. 5

Русия пусна на вода две стратегически подводници, носители на ядрено оръжие, които "скоро" ще се присъединят към военноморските сили на Русия, съобщава ТАСС. На церемонията в "Севмаш" в град Северодвинск участва президентът Владимир Путин, който съобщи, че двете подводници ще се присъединят към Тихоокеанския флот и ще защитават далекоизточните граници на страната, както и че Москва ще засили мощта си в Арктика, Черно море, Балтийско море и Каспийско море.

От Института за изучаване на войната (ISW) отчитат това като възможно преструктуриране на руската армия, които да подготвят страната за конвенционална война срещу НАТО, както и натиск срещу Япония, която заяви подкрепа за Киев и преди дни отпусна 4,5 млрд. долара за страната. Анализаторите коментират, че не е ясно дали Русия може да произведе желаното количество стратегически подводници и кораби в очакваните срокове, но постепенно руската икономика се преструктурира към военна.

В последните месеци Украйна успя с помощта на своята армия от водни дронове и подсилването на ПВО по крайбрежието да изтласка корабите на Черноморския флот към пристанището в Новоросийск.

Зеленски: Путин може да спре войната с две думи по телефона

На Владимир Путин не му е нужен мир - той може да спре войната с две думи по телефона към своите военни - "Изтеглете се от тяхната територия", коментира украинският президент Володимир Зеленски в интревю за медии от Южна Америка по време на посещението си в Буенос Айрес.

"Ние искаме мир, но кои сме "ние"? Това не може да бъде обобщено. Украйна иска да възстанови своята териториална цялост, да върне мира по земята си. Искаме да върнем своята територия, защото там има хора под окупация и ние не можем нито да ги изоставим, нито да ги забравим", заяви още украинският държавен глава на въпрос на какви компромиси е готов за мир. Зеленски поясни, че нито той, нито руският президент владеят тези хора и могат да ги търгуват или да си ги поделят.

"Кои сме ние, че да решаваме къде да живеят тези хора, какъв език да говорят, кое знаме и кой химн да почитат", коментира той и допълни, че като президет има конституционното задължение да защитава правата и свободите на тези хора, но не и да властва над тях.

Зеленски отбеляза, че Украйна не е загубила битката за подкрепа от САЩ и "паузата" го кара да работи повече, а не да се предаде. "Ще се преборим. И не само за това - ще се преборим с всичко", каза още той.

Аржентина прие домакинството на следващата среща за формулата на мира в Украйна, съобщава Bloomberg. Това е важен сигнал за Украйна, която търси подкрепата на Глобалния юг. Украинската делегация, начело с президента Зеленски, беше в Буенос Айрес за инагурацията на новия президент на страната Хавиер Милей. Още в началото на войната Милей изрази ясната си подкрепа за Киев, макар че е в близки отношения с бившия американски президент Доналд Тръмп.

Пета лична среща между Зеленски и Джо Байдън в рамките на година

След Аржентина украинският държавен глава пристигна на работно посещение в САЩ, където по-късно днес (12 декември) ще се срещне с американския президент Джо Байдън и представители на Конгреса, сред които и председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън. Това ще бъде петата лична среща между двамата държавни глави в рамките на година. Двамата разговаряха лично и няколко месеца преди началото на пълномащабната война през февруари 2022 година.

Първите срещи на Зеленски във Вашингтон в рамките на тази работна визита бяха с министъра на отбраната Лойд Остин, с представители на военно-промишления комплекс на САЩ, включително и Lockheed Martin и BAE Systems, както и с директора на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, която обърна внимание на рязкото ускоряване на украинската икономика през третото тримесечие на 2023 година - с 9,3% на годишна база, а инфлацията през ноември намалява до 5,1%.

Снимка: President.gov.ua

"Това е мечта за много богати страни, които не са във война", каза Георгиева, цитирана от пресцентъра на украинското президентство. МВФ отпусна поредния транш в подкрепа на Украйна в размер на 900 млн. долара и обмисля увеличаване на средствата през 2024 година, стана ясно от срещата между двамата.

Великобритания изпраща миночистачи в Черно море

Великобритания и Норвегия създават морска коалиция за Украйна, съобщи британското Министерство на отбраната. Лондон ще предостави два кораба-миночистачи в Черно море на военноморските сили на Украйна. Целта е защитата на региона и осигуряване на сигурността на новия зърнен коридор, който създаде Киев.

Украинската икономика продължава да е под влияние на блокадата в Черно море, въпреки че Киев успява да подсигури минаването на морски съдове. Коридорът минава покрай крайбрежието на Румъния и България и от създаването си преди около 3 месеца през него вече са преминали почти 8 млн. тона товари.

Въпреки че Украйна вече държи под огневи контрол Крим и до голяма степен неутрализира действията на руския Черноморски флот, морето е заминирано, което пречи на по-широкото разгръщане на износа. Киев разчита на средствата, които получава от продажбата на стоки, защото издържа своята армия изцяло със средствата от бюджета си. Финансовата помощ от съюзниците и международните институции се използва за останалите разходи, включително и за изплащане на пенсии и за социални програми.

Авдиевка остава най-горещата точка на боевете

През последните седмици Авдиевка остава най-горещата точка на боевете. Според оценките на британското военно разузнаване в отделни дни през изминалата седмица 40% от всички действия по фронтовата линия са били съсредоточени в тази ограничена зона. Русия изпраща основно пехота в последните дни, основно заради влошената метеорологична обстановка и дълбоката кал.

На този етап укаринските части все още удържат контрола над части от Степове, което е ключова част от плановете на руснаците да превземат силно укрепената индустриална зона и да обкръжат града. Руски военни кореспонденти коментират, че руските части заемат позиции край жп линията на Степове, но на този етап няма видимо потвърждение на съществен напредък.

Интензивността на бойните действия остава висока - от Въоръжените сили на Украйна съобщиха за около 50 отблъснати атаки на 10 декември, а през изминалото денонощие те са повече от 40. Общо директните бойни сблъсъка през последното денонощие са 89, сочи сводката на ВСУ за 656-ия ден от началото на пълномащабната война.

Тежки са битките, които се водят около Бахмут, като от ISW отчитат, че няма напредък и за двета воюващи страни, както и към Маринка.

Украйна запазва позициите си на левия бряг на Днепър и руски кореспонденти потвърждават, че въпреки лошото време през реката се прехвърлят украински части. Една от целите на операцията е контрабатарейна дейност, за да намалят обстрелите към Херсон и населените места по десния бряг на реката, подложени ежедневно на масиран артилерийски обстрел.

Руски наблюдатели потвърждат укрепването на украински позиции край Антоновския мост и Олешки.

През нощта срещу 12 декември украинските ВВС са унищожили 9 от изстреляните 15 бойни дрона и две ракети Х-59. От Министерството на отбраната на Русия съобщават за унищожена ракета "Точка У" над Белгородска област.

Унгарското малцинство в Украйна призова за старт на преговирите с Киев за членство в ЕС

Унгарското малцинство в Украйна призова премиерът Виктор Орбан да спре да блокира преговорите за членство на Украйна в ЕС. Киев изпълни всички препоръки на Брюксел в последните месеци относно правата на малцинствата, посочват те.

Унгария в последните седмици нееднократно подчертава, че Украйна не е готова да започне проговорния процес за членство въпреки препоръката на Европейската комисия. Виктор Орбан предложи резолюция в ЕП против тези преговори. Преди ден украинският външен министър Дмитро Кулеба разговаря със своя унгарски колега Петер Сиярто в опит да преодолее блокадите. Темата за Украйна ще е водеща за Европейския съвет, който ще се проведе на 14-15 декември.

Орбан също така призовава за спиране на военната помощ за Украйна, което според него ще доведе до мир и блокира отпускането на дългосрочна помощ от 50 млрд. евро за страната.

Един от мотивите на Будапеща е именно липсата на защита за унгарското малцинство в Украйна. Унгария поиска и Киев да извади от черния списък банка OTP, която продължава да работи в Русия и участва в програми в подкрепа на военните и ветераните на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 12.12.23 г.
fallback
Още от Политика виж още